(Foto: Chris de Waard)

Jongeren van Studio Moio vragen aandacht voor de mentale gezondheid van docenten

Op 15 en 22 augustus nemen jongeren van Studio Moio het initiatief om de straat op te gaan en aandacht te vragen voor de mentale gezondheid en werkomstandigheden van hun docenten. Iedereen die de boodschap wil ondersteunen, is welkom om deel te nemen aan de acties, die verspreid door de stad plaatsvinden.

Waar de ene student het nieuwe schooljaar feestelijk begint met EL CID, kiezen anderen ervoor om aandacht te vragen voor een belangrijk, vaak over het hoofd gezien onderwerp: de cruciale rol van docenten. “We kunnen ervoor kiezen om alleen aan onszelf te denken en te feesten, maar een goed leven begint bij goed onderwijs, en daarvoor zijn docenten essentieel”, zegt Mitchell. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie. “Ik had mijn school niet afgemaakt als er niet een docent was die mij zag en verbond met Studio Moio. Hier kan ik niet alleen leren, maar ook mijn energie stoppen in dingen die echt belangrijk zijn. Zoals nu dus opkomen voor docenten, want dat is hard nodig.”

Acties
Donderdag trokken de jongeren door de stad om aan voorbijgangers te vragen naar hun mooiste en meest inspirerende herinnering aan een docent. Die herinneringen worden vervolgens met krijt op straat getekend, als ode aan hun favoriete leraren.

Op donderdag 22 augustus worden in de stad ‘crime scenes’ nagetekend om aandacht te vragen voor de uitval van docenten. Deze symbolische actie beeldt de impact uit van het uitvallen van docenten vanwege stress en werkdruk.

Vanaf 24 augustus is de theatervoorstelling Moed van PS Theater te zien in het Pesthuis. Acteur Mahfoud Mokkadem laat op krachtige wijze de worsteling van docenten zien. Mokkadem, zelf ook docent, gaat na de voorstelling in gesprek met het publiek.

Studio Moio werkt samen met PS Theater en gaat de thema’s uit de voorstelling uitwerken in nieuwe acties, waaronder debatten met jongeren, docenten en beleidsmakers. Onderzoek  van TNO toont aan dat van de jonge docenten 25 procent al binnen vijf jaar stopt. Verder blijkt uit cijfers van ArboNed en Human Capital Care dat langdurig verzuim door stressgerelateerde klachten in 2023 met 11 procent is gestegen ten opzichte van 2022.

Het onderwijs, samen met de zorg en de overheid, behoort tot de beroepsgroepen met de hoogste burn-out cijfers. Jayson, een van de krachten van Studio Moio én LeerRechtAmbassadeur, noemt het zorgwekkend dat juist in deze vakgebieden, waar mensen werken uit passie en liefde voor anderen, de druk zo hoog is. “Als we willen dat ons onderwijs toekomstbestendig blijft, moeten we ervoor zorgen dat zowel studenten als docenten gezien en gehoord worden. Anders verdwijnt het plezier in leren, en met dat plezier ook de kwaliteit van leren.”

(Afbeelding: Studio Moio)

De stad is volgens de jongeren nu aan zet. Doe mee, samen de schouders onder docenten zetten, dat is wat ze willen bereiken met de actie. Op www.studiomoio.nl/moed staat meer informatie over de acties.

Studio Moio
Studio Moio is een innovatielab dat gebruik maakt van de kracht van jonge mensen, vooral degenen die vastlopen in het huidige onderwijssysteem door gebrek aan ruimte. Deze jongeren herkennen de problemen waar docenten mee worstelen en willen helpen om oplossingen te vinden. In samenwerking met PS Theater, dat zich ook bezighoudt met deze thema’s, zijn de jongeren van Studio Moio begonnen met het organiseren van de acties.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×