De Waddingerbrug is een van de bruggen die nogal eens voor een stremming zorgt. (Foto: Regio15)

Provinciale brugbediening verdwijnt uit Leiden en Leidschendam-Voorburg

De bruggen van de provincie Zuid-Holland functioneren over het algemeen heel behoorlijk. Dat schrijft gedeputeerde Frederik Zevenbergen in een brief aan Provinciale Staten.

De negentig beweegbare kunstwerken, zoals bruggen in provinciejargon worden genoemd, gaan in verreweg de meeste gevallen probleemloos open en dicht. Slechts in 0,2 procent van de 200.000 keer dat de bruggen jaarlijks open gaan, zorgt dat voor een stremming van het (water)wegverkeer. Per jaar zijn er ongeveer zeshonderd storingen maar, slechts in zo’n 250 gevallen veroorzaken die een weg- of vaarwegstremming.

Centrale bediencentrale
De bruggen worden bijna allemaal op afstand via een glasvezelnetwerk bediend vanuit vier centrales. Die staan in Leiden, Leidschendam, Alphen aan den Rijn en Gorinchem. De twee eerstgenoemde locaties worden begin volgend jaar vervangen door een centrale bediencentrale in het provinciehuis in Den Haag.

In de maanden juni, juli en augustus vindt bijna de helft van het jaarlijkse aantal openingen plaats, geeft Zevenbergen nog een inkijkje in de zomerdrukte op het water. “Mensen gaan dan meer varen. Die recreatievaart leidt gedurende elke zomerperiode tot veel meer brugopeningen.”

Onderhoud
Om een brug in het geval van een storing weer snel weer te kunnen gebruiken, heeft de provincie met de gecontracteerde onderhoudsaannemer afgesproken dat deze uiterlijk binnen één uur ter plaatse moet zijn. Binnen twee uur dient de storing verholpen te zijn. In 95 procent van de gevallen blijkt de storingsmonteur al binnen dertig minuten ter plaatse te zijn en zijn storingen doorgaans binnen anderhalf uur opgelost.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×