Het kraampje van de GNSV op de EL CID informatiemarkt. (Foto: Chris de Waard)

Vragen GroenLinks over radicaal-rechtse vereniging bij EL CID

Wat GroenLinks betreft is er in Leiden geen plek voor rechts-extremisme, en al helemaal niet bij een introweek voor nieuwe studenten. Dat schrijft Ahmet Kargin (GroenLinks) in een reeks  vragen die hij stelt aan het Leidse college. Aanleiding is de aanwezigheid van de Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) bij de informatiemarkt van de EL CID vorige week. De GNSV had een kraampje tussen de overige politiek inhoudelijkere verenigingen, en dat ging gepaard met de aanwezigheid van een grote politiemacht.

“Volgens verschillende actiegroepen en onderzoeksgroepen is de GNSV gebonden aan verschillende extreemrechtse groeperingen. Borrels worden georganiseerd met ‘Boer Lives Matter’ als thema, en apartheidsstaat-voorvechters zoals Herman Coster worden verheerlijkt. Zo is op de eigen sociale media van de GNSV veelvuldig de Prinsenvlag te vinden, een ‘Groot-Nederlands Jongerencongres’ met daarbij onder meer de (volgens de AIVD) extreemrechtse Geuzenbond aanwezig, en zijn ook lezingen te vinden die worden gegeven door prominente radicaal-rechtse sprekers zoals Edwin Truyens”, aldus Kargin in zijn brief.

“De organisatie van de EL CID stelt zelf ook dat zij een veilige en inclusieve sfeer nastreven, maar geven in een eerste reactie aan dat zij samen met de Universiteit geen redenen zagen om de groep een stand te weigeren. Het is evident dat radicaal-rechtse groepen niet bijdragen aan een veilige en inclusieve sfeer, vooral niet richting studenten die uit een minderheidsgroep komen. Voor GroenLinks is het dan ook van belang dat de EL CID ook echt veilig en inclusief blijft voor alle studenten”, schrijft Kargin.

Kargin stelt diverse vragen en wil weten of het college bereid is met de EL CID organisatie en de Universiteit Leiden in gesprek te gaan over de aanwezigheid van een dergelijke vereniging met rechts-extremistische banden, om dit in aankomende jaren te voorkomen? “Hoe wil het College ervoor blijven zorgen dat in onze studentenstad geen plek is voor rechtsextremisme, en hoe ziet het College de toekomstige aanpak van dergelijke verenigingen in onze stad?”

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×