Vuurwerk in Leiden
(Foto: Reanne van Kleef)

Oegstgeest gaat opslag vuurwerk bij woningen verbieden

De gemeente Oegstgeest komt met een verbod op het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in, boven, of onder woningen in de gemeente. Het verbod gaat naar verwachting in de loop van 2025 in. Inwoners of bedrijven mogen vanaf dan niet langer nabij woningen meer dan 25 kilogram vuurwerk opslaan.

Het verbod komt er na ophef over een vuurwerkopslag onder winkelcentrum Lange Voort. Bewoners van het appartementencomplex dat erboven gelegen is, ondertekenden in groten getale een petitie om de vuurwerkopslag te verbieden. Zo’n verbod leek in eerste instantie niet mogelijk omdat nationale wetgeving de opslag van consumentenvuurwerk tot 10.000 kilo vergunningsvrij, maar met meldingsplicht, toestaat. Uiteindelijk bleek een bepaling in het bestemmingsplan reden voor het alsnog verdwijnen van de opslag.

Verbod
Op verzoek van de gemeenteraad komt de gemeente nu dus met een algeheel opslagverbod boven de 25 kilo consumentenvuurwerk. Zwaarder vuurwerk valt niet onder het verbod omdat dat nationaal al aan veel strengere regels gebonden is, waaronder een vergunningsplicht.

In de gemeente Oegstgeest is voor zover bekend nog één andere plek waar vuurwerk nabij bewoning wordt opgeslagen. Dat is in de De Kempenaerstraat. Deze opslag is echter niet gebonden aan de regels omdat in, boven, of onder het gebouw niet wordt gewoond.

Beperkingen
De regels gaan in voor Oud en Nieuw 2025-2026. Komende jaarwisseling is het verbod nog niet actief. Dat heeft volgens de gemeente te maken met technische beperkingen in het digitale stelsel van de Omgevingswet, waarin de wijzigingen moeten worden doorgevoerd. In de loop van 2025 zou dit wel mogelijk moeten zijn, en is tevens een wijziging in het Omgevingsplan gepland.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×