Wim Voermans: "Democratie is maar zo sterk als je er vertrouwen in hebt." (Foto: Wim Voermans, Wikipedia)

Voermans universiteitshoogleraar voor vertrouwen in democratie

Wim Voermans gaat vanaf 1 september als ‘universiteitshoogleraar’ aan de Universiteit Leiden onderzoek doen naar duurzaam vertrouwen in instituties en democratie. Voermans is momenteel hoogleraar staats- en bestuursrecht. Hij is daarnaast een veelgevraagd expert voor nieuwsprogramma’s en talkshows.

“Als Universiteit Leiden zijn wij als geen ander in staat om de verschillende dimensies van vertrouwen in instituten te onderzoeken”, zo laat Voermans weten. “Vertrouwen is belangrijk voor het bestaan van maatschappelijke en politieke instellingen en organisaties die samen de democratische rechtsstaat vormen. Die democratie is maar zo sterk als je erin gelooft of er vertrouwen in hebt. Als je goed weet hoe dat werkt, kun je er ook iets mee doen.”

Wim Voermans is na Ineke Sluijter, Arnold Tukker en Judi Mesman de vierde universiteitshoogleraar. Het is een bijzondere functie aan Nederlandse universiteiten die wordt bekleed door toonaangevende hoogleraren. Zij hebben de taak om interdisciplinaire samenwerking te bevorderen.

Wim Voermansindex
De Avondshow van Arjen Lunbach lanceerde in 2022 de Wim Voermansindex. Het satirische televisieprogramma had geconstateerd dat Voermans 109 keer op televisie was geweest bij onder meer EenVandaag, Nieuwsuur en Op1. “Als Wim Voermans op tv is, dan gaat het helemaal mis met onze rechtsstaat en onze democratie”, aldus de Avondshow. “Als er iets niet deugt aan onze rechtsstaat, wie bel je dan? Wim Voermans, uit Leiden!”

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×