Het Gorlaeusgebouw wordt maandag 2 september geopend door Prins Constantijn. (Foto: Universiteit Leiden, Video: Jan Frensen)

Nieuw Gorlaeusgebouw opent bijna de deuren

Volgende week wordt het nieuwe Gorlaeusgebouw van de Universiteit Leiden geopend. De universiteit bouwde de afgelopen jaren aan het voorste deel van de nieuwe Wiskunde- en Natuurwetenschappenfaculteit, en deze is nu klaar. De pers kreeg dinsdag een rondleiding.

Het Gorlaeusgebouw is verreweg het duurste gebouw in de vastgoedportefeuille van de univerisiteit. Dat geld zit niet alleen in stenen, maar vooral in honderden miljoenen euro’s aan specialistische apparatuur. Voor die apparatuur zijn wel ook bouwkundig de nodige eisen, vertelt architect Ad van Aert.

Transparant
Zo is er bijvoorbeeld de meethal. “Daar kunnen ze apparatuur neerzetten die volledig trillingsvrij moet zijn.” Hiervoor werd een aparte extra dikke fundering aangelegd speciaal voor de trillingsvrije apparatuur. Decaan Jasper Knoester van de faculteit is erg blij met het nieuwe gebouw. “Wat ik het mooiste vind, is de warme en transparante uitstraling van het gebouw. Ook nodigt het uit tot ontmoetingen en gesprekken tussen mensen.”

Naast laboratoria en onderwijsruimtes is er ook een nieuwe bibliotheek in het gebouw met de nodige studieplekken. Opvallend is dat er geen computerwerkplekken zijn in de studieruimtes. Iedereen die op de computer wil werken moet zijn eigen apparaat meenemen. Wel komen er schermen om laptops op aan te sluiten.

Vleugel
Het deel van het gebouw dat nu opgeleverd is, is de tweede fase. Later volgt ook nog een derde fase. Dit is een extra vleugel aan het huidige gebouw. Het is nog onduidelijk of dit nieuwbouw wordt, of bijvoorbeeld een renovatie van het oude onderwijsgebouw op die plaats.

Het Gorlaeusgebouw wordt maandag 2 september geopend door Prins Constantijn. De rest van de week zijn er ook nog de nodige festiviteiten.

Advertentie

Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×