Al een paar jaar worden statushouders opgevangen in Hotel De Gouden Leeuw aan de Veurseweg 180. (Foto: Voorschotense Krant)

Open azc dag in Leiden en Voorschoten

Tijdens de jaarlijkse Burendag op 28 september zetten landelijk meer dan 100 opvanglocaties van het COA hun deuren open voor het publiek. En dus ook in de Leidse regio.

De deuren gaan open bij Hotel De Gouden Leeuw aan de Veurseweg 180 in Voorschoten, hier worden al twee jaar statushouders opgevangen. Ook de opvanglocatie aan de Haagse Schouwweg in Leiden is van 13.00 tot 16.00 uur geopend.

De dag heeft als thema ‘kom ff buurten’ en wordt georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang aszielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) en VluchtelingenWerk.

Belangstellenden kunnen op de open dag van dichtbij zien hoe het leven en werken op een opvanglocatie is. Ook kunnen ze eventueel in gesprek gaan met medewerkers en bewoners, die graag meer vertellen over hun dagelijkse activiteiten en hoe ze bekend worden met de Nederlandse cultuur en taal. Ook zijn er verschillende activiteiten zoals rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten

“Dat de asielopvang onder druk staat is bekend. Er is een flink tekort aan duurzame opvangplekken waardoor de organisaties afhankelijk zijn van veel tijdelijke noodopvang”, meldt de organisatie. “Maar ook in die hectische omstandigheden maken medewerkers en bewoners er in het dagelijkse leven het beste van. Daarom vinden we het belangrijk om ook dit jaar een Open dag te organiseren waarbij ontmoetingen met zowel vluchtelingen als de medewerkers die op deze locaties werken centraal staan.”

Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, krijgt onderdak en begeleiding van het COA tot het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen of Nederland moeten verlaten. IND beslist over asielaanvragen en de Dienst Terugkeer en Vertrek is verantwoordelijk voor het ondersteunen van mensen die terugkeren naar het land van herkomst. VluchtelingenWerk zorgt onder andere voor persoonlijke ondersteuning bij de asielprocedure.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×