Angst-, stress- en pijnreductie is een belangrijk onderwerp bij de behandeling van kinderen. Er is hier daarom veel aandacht voor in wetenschappelijk onderzoek, noviteiten en aankleding van bijvoorbeeld behandelkamers. Maar er is ook geld voor nodig.
Dankzij giften van de Rotary Rijnwoude en Noordwijk en de Lions Rijnwoude kon het Willem Alexander KinderZiekenhuis zogeheten Qwiek.ups aanschaffen. Als dank hiervoor bood het WAKZ deze sponoren een seminar over de laatste innovaties op het gebied van angst-, stress- en pijnreductie in dit kinderziekenhuis van het LUMC.
In het WAKZ levert hoogintensieve kinderzorg. De zorgprofessionals nemen de ouders, broertjes, zusjes en andere naasten zo goed mogelijk mee in de behandeling. Het zorgen dat er zo min mogelijk pijn, stress en angst is, is daarin ontzettend belangrijk. Zorgprofessionals kunnen verschillende middelen in te zetten. De Qwiek.up bijvoorbeeld, projecteert beelden op het plafond, begeleidt met rustgevende muziek. Een middel dat aantoonbaar stress en angst verminderd, zowel bij kinderen als volwassenen.
Afleiding
Kindertraumachirurg Dr Egbert Krug nam de bezoekers mee in hoe het WAKZ werkt aan angst-, pijn- en stressreductie tijdens kinderchirurgie. Het LUMC is samen met het HMC een level 1-traumacentrum. Het LUMC heeft ook een level 1-kindertraumacentrum. Dat betekent dat kinderen met de zwaarste letsels hier binnenkomen. Het gaat daarbij om meervoudig, gewonde kinderen. Traumachirurgie gaat dan over onder meer gecompliceerde botbreuken tot amputaties.
Dr Krug is heel dankbaar voor de gulle giften voor de aankoop van de Qwiek.up: “Het werkt ontzettend goed. Het helpt kinderen ontspannen bij bijvoorbeeld het uithalen van pennen bij botbreuken of het afhalen van gips. Wij zijn heel dankbaar dat we deze Qwiek.up hebben kunnen kopen.”
Polikliniek Park
Op het WAKZ spelen medisch pedagogische zorgverleners een belangrijke rol. Zij bereiden kinderen en ouders goed voor en zijn vaak aanwezig tijdens behandelingen. De Polikliniek Park helpt kinderen die eerder traumatische ervaringen hebben opgedaan of kinderen die zoveel stress of angst hebben waardoor de behandeling niet meer lukt. Park staat voor Procedurele Analgesie en Rust bij Kinderen.
De Krachtpas van Polikliniek Park helpt bij het vergroten van controle bij kinderen. Hierin kunnen kinderen zelf aangeven wat ze prettig vinden tijdens een behandeling, waardoor het kind zich gehoord voelt en meer vertrouwen krijgt. Daarnaast zetten de zorgprofessionals diverse middelen in zoals de balansvogel, de ‘Buzzy’, de VR-bril en de Qwiek.up. Deze helpen kinderen succesvol af te leiden tijdens bijvoorbeeld bloedafnames. Met filmpjes uit de dagelijkse praktijk zagen de bezoekers het verschil dat deze middelen kunnen maken waardoor behandelingen stressvrij verlopen.
Voorbereiding
Een belangrijke noviteit én winnaar van de Klokhuis wetenschapsprijs 2024 is de Hospital Hero App. LUMC’er Charlotte Poot is één van de oprichters en ook onderzoeker in digitale zorg voor kinderen. De app is ontwikkeld samen met kinderverpleegkundigen en helpt bij een goede voorbereiding van een ziekenhuisbezoek. De app geeft een indruk van het kinderziekenhuis en de doctoren die er werken.
App
Ook geeft de app informatie over de verschillende behandelingen. In het ziekenhuis kunnen kinderen met de app bijvoorbeeld op zoek gaan naar qr-codes op de afdeling. De qr-code laat een foto van een bijzonder beestje zien, waarvoor Naturalis een beschrijvende tekst heeft gemaakt. Door deze zoektocht wordt een bezoek aan het ziekenhuis leuker en zijn kinderen minder angstig. Inmiddels gebruiken zes kinderziekenhuizen de Hospital Hero kon Charlotte met trots melden. Het Klokhuis maakt een aparte aflevering specifiek over de Hospital Hero App. Deze wordt in 2025 uitgezonden.
Victor Mids
Het Willem-Alexander Kinderziekenhuis doet veel wetenschappelijk onderzoek. Eén van de onderzoeken is It’s a kind of magic. Promovendus Anne Versluis onderzoekt de inzet van magie en illusies met de bekende illusionist en ambassadeur Victor Mids en onderzoekers van de Universiteit Leiden. In dit onderzoek achterhalen zij de effecten en onderliggende werkingsmechanismen van een magie-interventie.
De magie-interventie gebeurt met een video van Victor Mids. Charlotte en haar team onderzoeken welke effecten een magie-interventie heeft bij kinderen en jongeren die een hartkatheterisatiebehandeling krijgen. De magie-interventie bestaat uit verschillende video’s die kinderen te zien krijgen op een aantal momenten in het ziekenhuis. Daarnaast krijgen kinderen die bijvoorbeeld langdurig in het WAKZ moeten blijven een wonderdoos. In deze doos zitten materialen voor de trucs en een magie-training. Het biedt kinderen afleiding en ontspanning. Tijdens de bijeenkomst konden de bezoekers zelf aan de slag met een truc met een elastiek. Zij ervaarden zelf hoe zo’n truc kan afleiden van wat er om je heen gebeurt.
Leiden Maatschappij WetenschapSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907