Naast Sportcomplex de Vliet werkt de gemeente aan de voorbereidingen van een bedrijventerrein met gemeentewerf. (Foto: Chris de Waard)

Leiden krijgt nog geen bedrijventorens, maar wil wel de hoogte in op bedrijventerreinen

De gemeente Leiden heeft met de buurgemeenten Leiderdorp, Katwijk, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude de actualisatie klaar van de bedrijventerreinenstrategie voor de komende vijftien jaar. Wethouder Fleur Spijker is enthousiast over de plannen die ook zijn opgesteld in samenwerking met ondernemersorganisaties uit de regio.

Er wordt al jaren gekeken naar de beste plekken voor bedrijventerreinen, maar in een drukbevolkte en bebouwde regio is dat geen eenvoudige opgave. “Er werd tot nu toe steeds gekeken naar hectares bedrijventerrein die we moesten compenseren, als er bijvoorbeeld ergens woningen werden gerealiseerd op een plek waar eerder bedrijven zaten”, vertelt Spijker. “Dat gaan we nu anders doen. We gaan nadrukkelijker kijken of we ook de hoogte in kunnen.” Dat gebeurt binnen het samenwerkingsverband ‘Economie071’

Op de vraag of er de komende jaren dus naast kantoor- en woontorens ook bedrijventorens in de regio zullen verrijzen, antwoordt ze dat dat niet is uitgesloten. “Wel is het zo dat er een hoogbouwvisie is waar al is vastgelegd op welke plekken Leiden de hoogte in kan.” Bedrijvengebouwen van dertig of zestig meter hoog ziet ze dan ook niet snel gebouwd worden, maar bijvoorbeeld wel een aantal etages. In het gebied Vlietzone naast de nieuwe ijshal en binnenbad de Vliet wordt daar nu naar gekeken.

Economiewethouder Fleur spijker geeft een toelichting op de regionale bedrijventerreinenstrategie voor de periode tot 204o.

Groei
De toenemende behoefte aan meters bedrijventerrein hangt samen met de bevolkingsgroei in Leiden en omgeving. “Maar daarnaast willen de de economie ook echt een boost geven”, zegt Spijker. “We moeten niet achteruit kachelen.” Naast verdichting is het ook op de bedrijventerreinen een opgave om ze te vergroenen en te verduurzamen.

Advertentie

Economie Leiden Politiek Regio vlietzone


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×