Leiden kiest voor nieuw bedrijventerrein langs de Vliet

42

Het terrein tussen het nieuw te bouwen combibad De Vliet en de nieuwe schaatshal en de waterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt getransformeerd naar bedrijventerrein. Dat heeft de gemeente Leiden afgesproken met het bedrijfsleven dat is verenigd in Ondernemend Leiden. De locatie is opgenomen in de concept strategie voor bedrijventerreinen in de zes gemeenten die samenwerken binnen Economie071. Dat zijn Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude.

Chris de waard in gesprek met economiewethouder Yvonne van Delft en voorzitter Nico Tates van Ondernemend Leiden.

Gisteren presenteerden voorzitter van Economie 071 Yvonne van Delft en voorzitter VNO-NCW Rijnland Martijn van Pelt de strategie. Vanmorgen lichtte Van Delft het Leidse belang toe aan Leidse ondernemers tijdens een ontbijtbijeenkomst in restaurant Het Haagsche Schouw. (Foto: Buro JP).

Vraag en toekomstig aanbod lijkt in evenwicht
De behoefte aan bedrijventerreinen en de optelling van de nu in kaart gebrachte plekken zijn met elkaar in evenwicht. Tot verbazing van de ondernemers in de zaal. Er ging aan de huidige visie immers een lange zoektocht vooraf, waarbij het keer op keer ingewikkeld bleek om voldoende ruimte te vinden voor bedrijven. Ondernemer Ruud Breedveld van de Rooseveltstraat gelooft er helemaal niets van. “De enige manier om echt te weten hoeveel ruimte er nodig is, is bij alle ondernemers langsgaan en vragen wat hun behoefte is,” zo hield hij de Leidse economie-wethouder Van Delft en voorzitter Nico Tates van Ondernemend Leiden voor. Ook is het volbouwen van de Oostvlietpolder volgens hem ook nog steeds hard nodig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Samenvatting inzet gemeente Leiden per bedrijventerrein
• Lammenschans: lijn ontwikkelstrategie volgen: woningen toevoegen, PDV mag niet
toenemen.
• Rijn en Rail bestaat uit twee delen. Werninkterrein: ontwikkelstrategie volgen: woningen met
werken in de plint toevoegen. Amphoraweg blijft werken.
• Paardenwei: wordt geen bedrijventerrein. Belangrijk om te kijken naar de behoefte van het
Leiden BioScience Park.
• Rooseveltstraat: West en Trekvliet: wonen toevoegen, met behoud van zelfde aantal m2
bedrijventerreinen, Oost: bedrijventerrein laten.
• Veilingterrein: plukjes wonen toevoegen, maar beperkt. Blijft voor het overgrote deel
bedrijventerrein (behoud van zelfde aantal m2 bedrijventerrein).
• De Waard, Merenwijk/de Hallen, Amphoraweg, Roomburg, Kenauweg, deel Rooseveltstraat –
deel Trekvliet (ook bekend als Rooseveltstraat-Oost) blijven bedrijventerrein.
• Vlietzone: in het gebiedsperspectief Zuidwest zijn drie mogelijke ontwikkelscenario’s voor dit
terrein opgenomen: traditioneel bedrijventerrein, bedrijventerrein als ‘Place to be’ en gemengd
woon-werkgebied. Dit wordt komende periode uitgewerkt.
• BioScience Park: intensiveren innovatiecampus, toevoegen short- en long stay aan de
randen.

Bedrijventerrein De Waard geen woonwijk
Met de strategie voor de Leidse bedrijventerreinen wordt voor de komende tien jaar ook zekerheid geboden aan ondernemers op bestaande bedrijventerreinen. “We gaan niemand verplichten om te verhuizen en bestaande terreinen blijven tot 2030 sowieso in stand. Daar gaan we tot die tijd dus ook geen andere plannen voor maken”, vertelde Van Delft de ondernemers vanmorgen. Daarmee komt er onder meer een voorlopig einde aan de al vele jaren voortslepende vraag of bedrijventerrein De Waard een woonwijk zou moeten worden. Nee dus. Ook de Rooseveltstraat blijft bedrijventerrein. Enige uitzondering daar in het pilotgebied waar nu al wordt gewerkt aan het toevoegen van wonen.

 

 

Delen

42 reacties

 1. Een groene Leienaar op

  Ach, ach, blijft meneer Breedveld nu nog steeds doorzeuren over het volbouwen van de groene Oostvlietpolder… De Leidenaren hebben zich daar in het verleden toch bij meerderheid over uitgesproken en zelfs zijn eigen partij (CDA) heeft een paar jaar geleden ‘het groene Oostvlietpolder manifest’ ondertekend. Kom, kom, meneer Breetveld, ook uw nazaten willen later naast hun riante baan vast ook nog een stukje groen bij Leiden…

     • Een groene Leienaar op

      @Ida Komt ie: “Ondernemer Ruud Breedveld van de Rooseveltstraat gelooft er helemaal niets van. “De enige manier om echt te weten hoeveel ruimte er nodig is, is bij alle ondernemers langsgaan en vragen wat hun behoefte is,” zo hield hij de Leidse economie-wethouder Van Delft en voorzitter Nico Tates van Ondernemend Leiden voor. Ook is het volbouwen van de Oostvlietpolder volgens hem ook nog steeds hard nodig.” Vandaar daarop mijn reactie.

 2. Carla de Rijk

  Zijn ze helemaal gek geworden bij de gemeente? Is daar nu echt niets tegen te doen?
  En niet zeggen dat iedereen beter moet stemmen, want deze dame is van Groen Links, de partij die voor groen was en geen bebouwing in de vlietpolder wilde.
  Walter van Peijpe met zijn plantjes allemaal en prachtige verhalen voorafgaand aan de gemeenteraad verkiezingen hoe groen Leiden moest blijven.
  Wat een leugenachtige tak is dit van Groen Links. Deze man kan echt beter alleen op de taxi blijven rijden.
  Meer bedrijven, is nog meer mensen , en nog meer woningnood.
  Waar blijven de sociale huurwoningen? Heeft Leiden geen sociale partijen meer?

  • Beste Carla, deze plannen hebben helemaal niets met de vlietpolder te maken, het gaat over een heel ander stuk, daar waar tot voor kort o.a. een voetbalvereniging was gevestigd. Als je niet weet waar het over gaat, hou dan alsjeblieft je mond.

   • Dat bedoelt Carla ook niet Gerard.
    Meer dat GroenLinks (Pieter Kos c.s.) destijds een rechtse kapitalistische vroem vroem move maakte, door voor een bedrijventerrein (leegstand weet je wel) te kiezen en voor natuur- en volkstuinvernietiging. Want er zat dacht ik toen een GL wethouder in B&W.
    Nu kiest GL kennelijk weer voor de graai economie.

    • Klopt, heeft dis niets met Oostliepolder te maken. Daar was het natuur voor bedrijven, nu is het braakliggend terrei voor bedrijven, heel iets anders dus.

 3. Beste Sleutelstad lezers,

  Wellicht kan hockeyclub Roomburg alsnog langs de Vliet geplaatst worden en het huidige roomburg terrein gebruiken voor hoogbouw(incl.sociale woningen). Bedrijven kunnen zich vestigen in de Oostvliet polder. Hebben we ook minder verkeershinder rond de brug over de Vliet. Bedrijven gevestigd aan de Rooseveltstraat kunnen ook naar de Oostvlietpolder zodat we dat deel Vd stad ook kunnen opknappen en woningbouw realiseren en ruimte voor groen creëeren langs het water.

  Zo maar doen. Kan alles betaald worden door de ondernemers en kunnen alle links stemmende stadbewoners ook wonen.

  Dank u

  • Blonde Nellie op

   @Martijn Merkwaardige redenatie om een groene polder (met veelal beschermde flora en fauna) op te offeren om vervolgens elders weer groen te creëren langs het water. Waarom niet gewoon de huidige bedrijfsterreinen revitaliseren, opknappen en waar mogelijk dubbel grondgebruik toepassen?! Vlietzone vervolgens als groene sport- en recreatieve bestemming handhaven en in de Leidse regio de zaken als woningbouw en zonodig extra bedrijfsterreinen tegen het licht houden? Tenslotte is de provincie samen met de regio-gemeenten nu bezig om de Rijnlandroute aan te leggen zodat we straks vliegveld Valkenburg kunnen gaan bebouwen. Want daarvoor wordt die Rijnlandroute aangelegd en voor niets anders! Tot slot nog een laatste trieste mededeling: De files zullen gewoon blijven, ook als de Rijnlandroute gerealiseerd is. Volgens de provinciale verkeersmodellen is er op álle wegen in en rondom Leiden straks een flinke verkeerstoename, behalve op de Churchilllaan waar er een afname van (slechts) 4 procent wordt verwacht…..

 4. Lisette Hubeek

  Waarom moet ik direct denken aan die hockeyclub, die niet daar naartoe wil? Dit zou een mooie oplossing voor hen zijn, zo van “nu moeten we wel uitbreiden in het park waar we al zitten!”.
  Al het kleine beetje groen in Leiden gaat weg. Niet ok!!!

 5. Ruud Breedveld sr. op

  Voor allen die deze discussie volgen;

  Het gaat hier om een inventarisatie van wensen inzake Ruimte te creëren voor bedrijven bij eventuele transitie naar woningen! En de uitbreiding van bedrijven ook mogelijk te houden. De helft van de in te vullen ruimte is niet hard! Maar wat erg belangrijk is dat er geen stiekeme plannen worden gemaakt ( zoals de Crisis en Herstelwet van toepassing maken op heel leiden en de pilot Rooseveltstraat) en wij samen proberen invulling te geven aan de noodzakelijke ontwikkelingen t.a.v.het bouwen van woningen en dit niet over de rug van bedrijven te doen maar samen een oplossing vinden voor deze bedrijven die juist voor veel werkgelegenheid zorgen dichtbij !

  • Voor de bewoners van de Apollolaan komt dit als een overval en vrij stiekem over. Als we als een van de eerste wijken van het gas af moeten, dan weet de gemeente ons wel te vinden (eigen belang). Maar als het gaat om een bedrijventerrein aan de overkant van onze wijk, dan worden we nergens bij betrokken en moeten we dat plots uit de media vernemen. Op z’n zachts gezegd: “Niet netjes”.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline