Verenigingen Vlietzone teleurgesteld in gemeente Leiden

23

De verenigingen in de Leidse Vlietzone zijn boos. En teleurgesteld. Uit eind vorige week gepresenteerde plannen van de gemeente Leiden blijkt dat het gebied mogelijk gebruikt gaat worden als bedrijventerrein. Voor de verenigingen in dit gebied zou dat een gedwongen vertrek betekenen. “We balen als een stekker, want we zitten hier goed’, vertelt Willem Rietkerken van de Leidse Postduiven Club tegen mediapartner Omroep West. “We staan met de rug tegen de muur en moeten maar afwachten wat de grillen van de gemeente zijn.”

De mogelijke komst van een bedrijventerrein langs de Voorschoterweg blijkt uit de conceptstrategie voor bedrijventerreinen die de gemeente Leiden donderdag presenteerde. Dit plan is opgesteld in samenwerking met het bedrijfsleven en vijf omliggende gemeenten. In het plan wordt de Vlietzone genoemd als een van de locaties die geschikt is om te veranderen in een bedrijventerrein.

In een toelichting van de plannen aan Leidse ondernemers vertelt wethouder Yvonne van Delft (economie) dat er nog wel input door het bedrijfsleven kan worden geleverd maar opnieuw beginnen is geen optie (minuut 47.00). De nu aangewezen plekken zijn op termijn allemaal nodig om in de vraag naar bedrijfsterreinen te voorzien.

De Vlietzone wordt nu nog gebruikt door diverse verenigingen. Zo is voetbalvereniging Leidsche Boys gevestigd aan de Voorschoterweg, net als onder meer de postduivenvereniging, enkele motorclubs, de hondenvereniging, een dartsvereniging en Jeugddorp Leiden. Al deze verenigingen zouden dan op een andere plek een onderkomen moeten zien te vinden.

Veiligheidseisen
Volgens Femke Mens van Jeugddorp gaat dat nog een hele opgave worden. “We zijn eerder al gaan kijken naar een alternatieve locatie, maar het is heel lastig iets te vinden. Steeds als we dachten wat te hebben bleek het al een andere bestemming te hebben. Of we konden op die plek niet aan de veiligheidseisen voldoen. We moeten bijvoorbeeld bij onweer met alle kinderen naar binnen. Maar een pand dat groot genoeg is om alle kinderen in te stallen, kunnen wij niet het hele jaar betalen. Dus moeten wij gebruik maken van het terrein van een andere vereniging, maar de vraag is of dat ook kan als we bij een andere vereniging zitten.”

Via de media
Het frustreert de Leidse verenigingen ook dat ze het nieuws via de media te horen kregen en dat ze niet door wethouder Yvonne van Delft persoonlijk op de hoogte zijn gebracht. “We lazen het op Facebook”, zegt Koos van Es van de hondenvereniging. “Terwijl het eigenlijk toch wel netjes zou zijn als je eerst de verenigingen inlicht voor je het nieuws naar buiten brengt.”

Geen wethouder gezien
Volgens Mens was dit ook een belofte die door de gemeente was gedaan. “Bij eerdere plannen is er vanuit de gemeente geen contact met ons opgenomen. Toen beloofde de gemeente dat dat niet meer zou gebeuren. Maar ook nu is dat dus niet gebeurd”, legt de voorzitter van Jeugddorp Leiden uit. “In de zomer komt de wethouder langs om te vertellen dat het zo leuk is wat we doen, maar nu hebben we geen wethouder gezien. Het is absurd dat dit zonder enige communicatie naar ons toe naar buiten komt.”

Ook Rietkerken van de postduivenvereniging is boos. “Wij worden nergens bij betrokken. Het gaat om de aannemers en dat zij hun zakken kunnen vullen, zo komt het bij mij over. We balen vooral dat we het nieuws moeten vernemen uit de media. Ons wordt niets gevraagd en wij kunnen dus ook niets tegen de gemeente zeggen hierover.”

Onrust voorbarig(?)
Volgens wethouder Van Delft is de onrust bij de verenigingen voorbarig. “Ik begrijp dat de verenigingen geschrokken zijn, maar het is niet zo dat de verenigingen die hier zitten onmiddellijk weg moeten. We hebben een aantal locaties aangewezen waar we gaan onderzoeken of het mogelijk is dat hier tussen 2020 en 2030 een bedrijventerrein wordt gevestigd. De Vlietzone is er een van, omdat dit gebied wat verder van de bebouwing afligt. Hier zouden dan zwaardere bedrijven kunnen komen die meer overlast geven.”

Van Delft belooft dat de gemeente de verenigingen in de Vlietzone in het onderzoek zal betrekken. “We zullen dan vragen wat hun wensen en mogelijkheden zijn. Maar het is dus niet zo dat ze onmiddellijk weg moeten. Nu gebeurt er nog niks, maar we gaan de komende jaren kijken of we van de Vlietzone een bedrijventerrein kunnen maken. En mocht dat het geval zijn, dan kan het uiteindelijk wel zo zijn dat de verenigingen weg moeten.”

Beraden op vervolgstappen
De voorzitter van het zomerkamp gaat zich beraden op vervolgstappen, maar gaat sowieso opheldering vragen bij de gemeente over de gang van zaken. “We hebben hierdoor ook geen kans op inspraak gehad.”

Delen

23 reacties

 1. Niet alleen de verenigingen in de Vlietzone zijn teleurgesteld en geschrokken… Ook voor bewoners van de Apollolaan komt dit alles als een overval en vrij stiekem over. Als we als een van de eerste wijken van het gas af moeten, dan weet de gemeente ons wel te vinden (eigenbelang). Maar als het gaat om een bedrijventerrein aan de overkant van onze straat en wijk, dan worden we vooraf niet geïnformeerd en moeten we dat plots uit de media vernemen. Op z’n zachts gezegd: “Niet netjes”.

   • Dag Mediaeendje met je grote snavel… Zullen we een weddenschapje doen dat ik op de Apollolaan woon? Wat dacht je van een inzet van 5.000 euro?? Laten we het eerlijk verlopen via Sleutelstad.nl en gaat 2.500 euro naar Sleutelstad en 2.500 euro voor de winnaar…

   • Helder. Alleen merkwaardig dat de organisaties vanuit het bedrijfsleven al wel van deze ‘plannen’ op de hoogte waren en bewonersorganisaties en betrokken verenigingen niet….. #metenmettweematen

 2. Dit gebied staat op de Groene Kaart van Leiden. Dat betekent dus niets als het nu opeens geschikt is als bedrijventerrein voor nota bene ‘zwaardere bedrijven die meer overlast geven’.

  • Ja, Die groene kaart is bij sommige alleen wat waard voor een moralistisch goed gevoel. Leuk verhaal voor op feestjes en partijen. Ik zou een rode kaart willen uitdelen.

 3. Nessy Shepherd

  Ja, tegenwoordig gooit de gemeente je er zo uit. Deden ze bij Stichting Leiden helpt ook. Alles was mooi opgeknapt in de jaren, duizenden mensen/minima geholpen, en dan gooien ze je eruit. Er is geen mededogen meer of begrip. Het draait allemaal om geld geld en nog eens geld.

  • Dick Barnhoorn

   Nessy Shepherd Hoi Nessy, ben het helemaal met je eens. Lees even het dossier van de voormalige vv GHC, zou ik zeggen. Dan weet je meer dan genoeg. Alleen geeft GHC, zich nog steeds niet gewonnen aan deze praktijken van de gemeente Leiden. Het recht zal zege vieren!

   • Stichting Leiden Helpt maakte er geen baggerzooi van. Het bestuur van het zieltogende vv GHC wel. Ik lees daar het liefst nergens meer over. Laat het los heer Barnhoorn en maak niet van die rare vergelijkingen.

  • Wel een verschil: de verenigingen aan de Vlietzone betalen huur aan de gemeente, Leiden Helpt niet. En Leiden helpt hoefde er niet uit, maar ze konden de huur niet betalen!

   • Een Leids burger op

    Een stichting die geen inkomsten heeft kan uiteraard geen huur betalen Gerard. Maar ik ben wel met je eens dat de vergelijking tussen het voormalige Leiden Helpt en de verenigingen hier niet opgaat.

  • Een Leids burger op

   Precies Anne.
   .

   De verenigingen die daar nu zitten beklagen zich erover dat zij te laat zouden zijn geinformeerd en te weinig inspraak hebben gehad. Maar als dat wel was gebeurd zouden ze dan hebben gezegd: ¨ Fantastisch hoor dat bedrijventerrein. Laat maar komen. Wij maken graag plaats.¨ Vast ook niet hoor.
   .

   Dat de Slinksgrijze wethouder een bedrijventerrein wil hoeft niemand te verbazen want groen is GL in Leiden niet. Persoonlijk ben ik er voorstander van om eerst te kijken of op bestaande bedrijventerreinen nog omgebouwd kan worden, maar nieuwbouw elders is waarschijnlijk goedkoper.
   .
   De verenigingen die daar nu zitten hebben nog alle tijd om een nieuw plaatsje te zoeken.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline