(Foto: Wikipedia)

Flinke stijging aantal incidenten bij azc Duinrell in Wassenaar

Het afgelopen jaar zijn er flink meer incidenten geregistreerd bij het asielzoekerscentrum in Duinrell in Wassenaar. Dat blijkt uit cijfers van het COA die de gemeente Wassenaar openbaar gemaakt heeft. In heel 2023 werden er 153 incidenten geregistreerd, in de eerste helft van dit jaar ligt dit aantal al op 162 incidenten.

De stijging is volgens het COA te verklaren doordat er strenger opgetreden wordt tegen incidenten en dat ze consequenter geregistreerd worden. Ook een hoge in- en uitstroom in het azc draagt volgens de vluchtelingenorganisatie bij aan de stijging.

Het grootste deel van de gemelde incidenten gaat over het overtreden van de huisregels van het azc. Dit zijn zaken als fietsen op het terrein, roken in de woonruimte of niet schoonmaken. 113 van de incidenten zijn dergelijke overtredingen. Verder is er 41 keer agressie of geweld geregistreerd. Hieronder wordt schreeuwen, ruzie maken en vechten gerekend. Ook heeft er acht keer een zelfdestructieve actie zoals een suïcidedreiging of een hongerstaking plaatsgevonden in het azc.

Jongeren
Naast een asielzoekersopvang voor volwassenen is er op het terrein ook een opvang voor gevluchte alleenstaande jongeren. De cijfers zijn hier in verhouding tot het aantal personen op de locatie relatief hoger. Onder de alleenstaande jongeren werd 95 keer een incident gemeld.

Politie
Naast zaken in het azc zelf zijn er ook bij de politie incidenten gemeld. In totaal gaat het voor de eerste helft van 2024 over 29 meldingen. De meldingen bij de politie variëren van ruzie (vier keer), vermissing van goederen (zes keer) en winkeldiefstal (drie keer).

Ook zijn drie meldingen gedaan van zedendelicten. Deze zijn momenteel nog in onderzoek bij de politie.

Trend
De gemeente Wassenaar zegt in een reactie dat de incidenten binnen een landelijke trend vallen. “Maar niet iedere gemeente deelt de cijfers zoals wij”, aldus woordvoerder Sten van der Valk. Ook het strengere optreden van het COA en het consequenter melden van incidenten draagt volgens de gemeente bij aan het beeld dat ontstaat. “Als je strenger controleert, signaleer je ook meer incidenten.”

 

 

 

 

Advertentie

Link in Bio Maatschappij Politiek Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×