Fatbikes in het fietsenhok van een Leidse school. (Foto: Thomas Erents)

PvdA en CDA willen einde aan overlast fatbikes in Leiden

De PvdA en het CDA in Leiden willen dat er opgetreden gaat worden tegen overlast veroorzakende fatbikes in de stad. De duoraadsleden Abdullah Al-Awwadi (PvdA Leiden) en Annelies van Vark (CDA Leiden) pleiten in een set schriftelijke vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders onder andere voor extra handhaving in voetgangersgebieden zoals op de Haarlemmerstraat.

Ondernemers in de winkelstraat klagen steen en been, maar de overlast blijft. Zolang er weinig wordt gecontroleerd is de pakkans klein en rijden de vaak zeer jonge fatbikers tijdens de openingstijden van de winkel massaal door de straat. Naast overlast zorgt dat ook voor gevaarlijke situaties. PvdA en CDA opperen bijvoorbeeld om handhavers in te zetten die niet als zodanig herkenbaar zijn.

De verkeersveiligheid voor de fatbikers zelf is een ander punt dat de twee partijen aan de orde stellen. Er gebeuren schrikbarend veel ongelukken met de vaak opgevoerde fatbikes, waarvoor nog geen helmplicht geldt en ook geen minimumleeftijd. Dat gaat overigens wel veranderen, want ook de landelijke politiek houdt zich hiermee inmiddels bezig. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er een leeftijdsgrens van 14 jaar wordt ingevoerd. Ook het dragen van een helm wordt vrijwel zeker verplicht gesteld.

Om die roep van de Tweede Kamer te ondersteunen zou Leiden er, eventueel samen met andere gemeenten, bij het Rijk op aan moeten dringen om maatregelen te nemen die nodig zijn om de veiligheid van fatbike-gebruikers en andere weggebruikers te verbeteren. Zelf zou Leiden een publiekscampagne moeten starten die specifiek is gericht op jonge fatbike-gebruikers en hun ouders. Daarin kan dan gewezen worden op de risico’s voor henzelf en anderen.

De vragensteller willen ook nog weten hoe het eigenlijk is gesteld met de politiecontroles in de stad en vragen hoeveel en fatbikecontroles er de afgelopen maanden in heel Leiden zijn uitgevoerd en wat daarvan de resultaten waren. Bijvoorbeeld welk percentage fatbikes opgevoerd bleek te zijn.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek Overlast fatbikes


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×