In maart trokken honderden Leidenaren door het centrum in de protestmars 'De straat is van iedereen'. (Foto: Chris de Waard)

Leiden verlengt cameratoezicht bij station en Papegaaisbolwerk, maar geen uitbreiding

Het aantal camera’s in het centrum van Leiden wordt niet uitgebreid. Wel blijven de camera’s die er nu al hangen bij het Centraal Station en bij de daklozenopvang aan het Papegaaisbolwerk. Dat heeft de Leidse gemeenteraad donderdagavond besloten.

Net als bij alle eerdere discussies wil een meerderheid in de Leidse politiek geen extra cameratoezicht in het centrum. Voor sommige partijen zijn de hoge kosten een reden om tegen te stemmen, andere hechten zeer aan de privacy van de mensen die dan in beeld zouden komen en zien bovendien het nut er niet van in. “Het is niet veiliger”, zegt bijvoorbeeld fractievoorzitter Marc Newsome van de PvdA. “Je verplaatst alleen de problemen naar de steegjes waar nog minder toezicht is.”

Fractievoorzitter Elianne Wijnands van SVL is teleurgesteld dat er opnieuw onvoldoende steun is voor het uitbreiden van cameratoezicht in het Leidse centrum.

Protestmars
Een van de partijen die al langer aandringt op uitbreiding van camera’s in de binnenstad is Studenten voor Leiden. Fractievoorzitter Elianne Wijnands hoopte eigenlijk tegen beter weten in dat het dit keer wel zou lukken. “Ik ben wel teleurgesteld”, zegt ze na afloop. “Ik denk ook niet dat camera’s de oplossing zijn voor alle problemen, maar ik had gehoopt dat het een van de maatregelen zou kunnen zijn. Het is nu een half jaar na de protestmars waarbij honderden Leidenaren vanaf middernacht door het centrum trokken om aandacht te vragen voor de onveiligheid op straat in de stille uurtjes. Maar er is nog niks veranderd.”

Sleutelbos
Volgens Wijnands is het nog steeds zo dat veel meisjes en vrouwen zich ’s avonds laat zo onveilig voelen op straat dat ze iemand bellen om onderweg contact te houden of afspreken hoe laat ze thuis zijn. Ook hebben veel vrouwen hun sleutelbos stevig tussen de knokkels om zo nodig flink van zich af te kunnen slaan. “Als je camera’s in de Breestraat en de Haarlemmerstraat plaatst, zijn er in elk geval twee veilige routes. Preventie is maar één kant van de medaille.”

PvdA-fractievoorzitter Marc Newsome ziet helemaal niets in de uitbreiding van het aantal camera’s in de openbare ruimte.

Tegenstanders van uitbreiding van het aantal camera’s willen wel nadenken over andere maatregelen. Betere verlichting bijvoorbeeld. “Camera’s zorgen voor schijnveiligheid, dus dat heeft geen zin”, vindt Newsome. Uit onderzoek blijkt dat daders zich er maar weinig van aantrekken. Zeker als ze onder invloed zijn van alcohol of drugs.”

Stadscriminoloog
Ook burgemeester Van der Velden ziet niet meteen de oplossing in het bijplaatsen van camera’s. “Het is duur en de politie heeft momenteel ook geen capaciteit om extra camera’s uit te lezen.” Wel komen er sessies met deskundigen, zoals de Leidse stadscriminoloog. Daar gaan de raadsleden nadenken over andere maatregelen om te veiligheid in de binnenstad te vergroten, want dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het wel over eens. Het verlengen van het bestaande cameratoezicht bij het station en het Papegaaisbolwerk kan wel op zijn instemming rekenen, liet hij eerder al aan Sleutelstad weten.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×