Sharon Dijksma is voorzitter van de VNG, waarmee het Leids college wil optrekken rond de plannen van het kabinet-Schoof. (Foto: VNG)

Leids college: 'Nog geen reactie op plannen Schoof en optrekken met VNG'

Het college van Leiden wil nog niet reageren op het regeerprogramma dat het kabinet-Schoof vrijdag presenteerde voorafgaand aan de aanbieding van de Miljoenennota op Prinsjesdag. “Komende periode gaan we de plannen bestuderen, om te kijken wat het voor ons betekent. We trekken daarin ook op met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en met de G40, het netwerk van grote gemeenten”, zegt een woordvoerder.

Gevraagd naar eventuele acties om de regeringsplannen zo nodig bij te sturen in het voordeel van Leiden zegt deze:  “daar kunnen en willen we nog geen uitspraak over doen.” Intussen is al wel in grote lijnen duidelijk hoe de VNG over de kabinetsplannen denkt.

In een eerste reactie toont VNG-voorzitter Sharon Dijksma, tevens burgemeester van Utrecht, zich bezorgd over de bezuiniging op de geldstroom vanuit het Rijk vanaf 2026. Dijksma: “Ik constateer dat de ambities van het kabinet toenemen en tegelijkertijd de middelen om deze ambities te realiseren afnemen. Ik roep het kabinet op om niet alleen mooie woorden, maar ook concrete daden te leveren, zodat wij samen de uitdagingen kunnen aangaan.”

Vier van die uitdagingen gaan de VNG en het kabinet in ieder geval gauw gezamenlijk onder de loep nemen: bestaanszekerheid; versterking van het voorzieningenniveau in alle gemeenten; aandacht voor de relatie tussen het zorgdomein en het sociaal domein; en het sneller bouwen van woningen.

Leiden steunt VNG-campagne
Het Leidse college zegt een bijdrage te willen leveren aan de publiekscampagne die de VNG is gestart onder het motto ‘Je gemeente doet er alles aan’. Onder meer met posters en advertenties en via sociale media wil de belangenorganisatie inwoners bewust maken van de belangrijke rol die gemeenten in hun dagelijks leven spelen. “Die ontvangen te weinig geld om alle verantwoordelijkheden te kunnen blijven nemen. Het is daarom cruciaal dat we begrip en steun van het publiek mobiliseren”, aldus de VNG.

 

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×