Sinds de Russische invasie in Oekraïne in 2022 biedt ook Leiden onderdak aan vluchtelingen uit dat land. (Foto: Louis Smit)

Leiden int vanaf 2025 eigen bijdrage van Oekraïners voor opvang

De gemeente Leiden verwacht vanaf 2025 te kunnen beginnen met het innen van de eigen bijdrage van Oekraïense vluchtelingen in de kosten van hun opvang. Sinds 1 juli geldt een verplichting van een eigen bijdrage van 105 euro per maand voor Oekraïners met eigen inkomsten. De gemeente Leiden gaat de bijdrage overigens niet met terugwerkende kracht tot 1 juli opeisen.

Dit heeft een woordvoerder laten weten naar aanleiding van berichten dat veel gemeenten de verplichte eigen bijdrage in de praktijk niet incasseren. Volgens haar wordt het proces in Leiden daarvoor nog voorbereid. “Er zijn diverse administratieve voorbereidingen nodig om het geld te innen. De gemeente heeft daarop geanticipeerd, maar heeft ook haar tijd nodig om dit te organiseren.”

In antwoord op Kamervragen schreef migratieminister Marjolein Faber deze maand dat alle gemeenten per 1 januari de regeling voor de eigen bijdrage van Oekraïners voor hun opvang ‘in haar volledigheid dienen uit te voeren’.

Huisvesting
Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 biedt Leiden op diverse locaties onderdak aan vluchtelingen uit dat land. In mei van dit jaar liet de gemeente Leiden blijken dat de opvang een uitdaging is. In de Merenwijk is inmiddels de sloop begonnen van de oude brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan. Op die plaatsen komen flexwoningen voor Oekraïners.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×