Burgemeester Peter Heijkoop op zijn eerste werkdag in de uitzending bij Sleutelstad. (Foto: Gemeente Leiden)

Nadere kennismaking met de Leidse burgemeester Peter Heijkoop

Donderdagavond werd hij beëdigd, vrijdag was zijn eerste werkdag en die dag sloot hij af in de studio van Sleutelstad waar hij aanschoof voor een leuk gesprek over zijn nieuwe uitdaging en woonplaats.

“Een intense mooie avond, heel bijzonder. Ook voor mijn gezin. Leidenaren staan bekend om hun gastvrijheid en dat hebben we in de volle omvang mogen ervaren.” De nieuwe burgemeester spreekt in superlatieven als hij terugblikt op de avond van zijn beëdiging.

Gender
Hij heeft dan ook heel erg veel zin in de nieuwe uitdaging in Leiden waarvoor hij, ondanks dat hij geen vrouw is, op 9 juli door de gemeenteraad werd gekozen uit enkele tientallen sollicitanten. De raad had eerder in de profielschets aangegeven dat de nieuwe burgemeester bij voorkeur een burgermoeder zou moeten zijn. “Maar diversiteit bestaat uit meer dan alleen gender”, zegt Heijkoop daarover. “En de inhoudelijke profielschets sprak me heel erg aan. Ik heb me door die wens daarom niet laten weerhouden om op de functie te schrijven.” Terecht zo is inmiddels gebleken, want de Leidse gemeenteraad stapte over dat ‘bezwaar’ heen.

Verhuizen
Heijkoop en zijn gezin wonen nog niet in Leiden. “We hebben wel al een huis gevonden en na een verbouwing hopen we begin volgend jaar met het hele gezin naar Leiden te kunnen verhuizen”, vertelt de burgemeester die zelf wel al eerder naar Leiden komt. “Vanaf zondag woon ik hier. Ik vind het belangrijk om ze snel mogelijk hier te gaan wonen en de stad zo snel mogelijk goed te leren kennen.”

Kinderboerderij
Dat leren kennen van de stad begint niet bij nul en hulp is er ook. Zoals Heijkoop eerder al aan Sleutelstad vertelde heeft hij zijn echtgenote hier leren kennen. Die woonde destijds in Haarlem, hij in Dordrecht, dus Leiden lag mooi in het midden. “Ik ben hier dus al vaak geweest en ook een van mijn beste vrienden komt hier vandaan.” Van de Leidse gemeenteraad kreeg hij donderdagavond bovendien een plattegrond van Leiden met daarop plekken die de raadsleden hem gaan laten zien. Diaconaal Centrum De Bakkerij bijvoorbeeld, maar ook de kinderboerderij in de Merenwijk.

Inhoud
In zijn speech vertelde Heijkoop donderdagavond dat zowel de vorige als de huidige commissaris van de Koning hem hebben ingefluisterd dat het burgemeesterschap wel iets voor hem zou zijn. “Voor mij voelde dat toch als ‘wat meer weg van de inhoud'”, vertelt Peter Heijkoop. “Ik was toen wethouder in Dordrecht en was daar ook helemaal niet zo mee bezig. Maar ik heb jaren geleden al weleens gezegd: Als ik burgemeester word, dan van Leiden.”

Leidens Ontzet
De vuurdoop voor de nieuwe burgemeester is over een week of twee als Leiden 3 Oktober viert. “Maar ik denk dat ik daar wel klaar voor ben”, zegt Heijkoop die zich goed heeft voorbereid op zijn komt naar Leiden. Op de boekenplank staat niet alleen de Canon van Leiden, maar zelfs al een historische roman over Leidens Ontzet. Ook zijn hij en zijn gezin donderdag meteen lid geworden van de 3 October Vereeniging en hebben ze zich ingeschreven voor Haring en Wittebrood. “De dag begint op 3 oktober voor mij om 6.30 uur en eindigt om 1.00 uur ’s nachts”, weet hij al.

Als eerste officiële handeling nam de burgemeester vrijdagmiddag het boek ‘Sporen van 3 Oktober’ van archeoloog en journalist Ruurd Kok in ontvangst. Kok ging op zoek naar tastbare sporen en herkenbare plekken die 450 jaar later nog steeds aan het beleg en ontzet van Leiden herinneren. (Foto’s: Reanne van Kleef)

Hieronder nog een aantal foto’s van de beëdiging van burgemeester Peter Heijkoop, afgelopen donderdag in de raadzaal van het Leidse stadhuis.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×