De gewraakte voetbalkooi tussen de woningen in de Spaargarenstraat. (Foto: Jan Frensen)

Ook 'circulaire en duurzame sportkooi' geen wondermiddel tegen herrie Spaargarenstraat

De geluidsoverlast die een voetbalkooi in de Spaargarenstraat in Oegstgeest met zich meebrengt, houdt de gemoederen al lange tijd bezig. Een nieuwe kooi moet uitkomst bieden tegen herrie van knallende ballen, maar overlast van spelende kinderen is ook met een nieuwe kooi niet uit te sluiten.

Het was een expliciete eis van de gemeenteraad, toen enkele jaren terug goedkeuring gegeven werd voor een nieuwbouwbuurt op het oude ASC-terrein in het dorp: er moest in de buurt een speelgelegenheid voor kinderen komen, en die speelgelegenheid moest, als knipoog naar de oude voetbalvelden, een trapveldje zijn. Dat veldje kwam er, maar wel tussen twee woningen ingeklemd. Het resultaat is: knallende ballen en sneuvelende ruiten bij de direct omwonenden.

Gebruiksregels
De bewoners in kwestie worden er gek van, en togen meerdere malen naar de gemeenteraad. Daar meldden zich ook buurtkinderen, die juist veel plezier uit de kooi halen. Een probleem dat de gemeenteraad probeerde te beslechten door het samen met de buurt opstellen van gebruiksregels, en het aanpakken van de herrie van de  voetbalkooi zelf.

In opdracht van de gemeenteraad heeft het college van Oegstgeest nu nieuwe plannen gepresenteerd. In plaats van het huidige trapveldje zou er een nieuwe voetbalkooi met bijbehorende ondervloer moeten komen. Die ondervloer zou circulair moeten zijn door het gebruik van gerecyclede oude voetbalschoenen. Ook zou deze vloer het geluid beter moeten dempen.

Toestemming
Ook over een aantal gebruiksregels is overeenstemming in de buurt, waarvan gebruikstijden, alleen voetballen tussen 9.00 en 21.00 uur, en een schreeuwverbod de belangrijkste zijn. Voor de plannen vraagt het college nu een extra budget van 21.000 euro aan de gemeenteraad. Als die toestemming geeft, kan de gemeente eind dit jaar aan de slag.

De effecten van maatregelen zijn desalniettemin gering. Voor het handhaven van gebruiksregels is geen capaciteit, en daardoor is het onduidelijk in hoeverre de overlast van spelende kinderen met de maatregelen aangepakt wordt.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×