Leendert de Lange was tijdens de zomervakantie vijf jaar burgemeester van Wassenaar. (Afbeelding: Sleutelstad)

Leendert de Lange vijf jaar burgemeester van Wassenaar

Op 19 juli was het precies vijf jaar geleden dat Leendert de Lange het ambt van burgemeester aanvaardde in zijn geboorteplaats Wassenaar. Dat was midden in de zomervakantie en daardoor was er niet zoveel aandacht voor. Ook niet in de gemeenteraad die toen immers met reces was.

“Maar zelf heb ik er natuurlijk wel even bij stilgestaan. Het is toch een bijzonder moment”, zegt De Lange in een terugblik op die periode aan de hand van een aantal onderwerpen waar de burgemeester goede herinneringen aan heeft of veel tijd in heeft gestoken. “Vijf jaar burgemeester zijn van een prachtig mooi groen internationaal dorp is natuurlijk wel iets waar je stil bij staat.” Om te beginnen is De Lange trots op die mooie omgeving. Een groene verbinding, midden in de randstad. Ook vanuit zijn werkplek in Raadhuis De Paauw is het uitzicht vooral groen.

Regio
Qua regionale samenwerking neemt wassenaar volgens de burgemeester ook wel een bijzondere positie in. Gelegen tussen de Leidse regio en de metropoolregio Rotterdam-Den Haag, wil de gemeente een brugfunctie zijn tussen de verschillende gebieden. “En dat lukt ook wel hoor”, blikt hij terug op een proces waarbij werd ingezet op meer Rijksmiddelen voor het stimuleren van het openbaar vervoer. “Toen is er heel nadrukkelijk gekeken naar de as Dordrecht – Leiden met daartussenin Den Haag en Rotterdam.” De Lange denkt dat het een kwestie van tijd is, voordat de regio’s steeds meer in elkaar overgaan.

Verkeer
Op het gebied van verkeer is De Lange vooral heel erg blij dat eerder deze zomer eindelijk de N434 met daarin de Corbulotunnel is opgeleverd. “Die is echt belangrijk voor Wassenaar. We hebben op de Rijksstraatweg tussen Leiden en Den haag 65.000 auto’s per dag. Dat zouden er echt wel wat minder mogen zijn. die tunnel kan daarbij enorm helpen.” De eerste positieve resultaten zijn er volgens De Lange al. “We beginnen al te merken dat mensen de tunnel pakken.”

Vluchtelingenopvang
Wassenaar heeft met Duinrell de grootste opvanglocatie voor vluchtelingen van de provincie Zuid-Holland. Tegenwoordig zelfs het hele jaar rond. “Dat gaat best goed. Natuurlijk gebeurt er weleens iets. Er zitten toch negenhonderd mensen bij elkaar. Dan is het zaak om daarop te acteren.” Volgens De Lange lukt het met duidelijke regels en veel overleg met de inwoners goed om draagvlak voor de opvang te houden. “Er zijn ook heel veel inwoners betrokken als vrijwilligers. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om te zien dat leerlingen van de American School fietslessen geven aan de asielzoekers.”

Spreidingswet
De Lange is overigens warm voorstander van de Spreidingswet waarbij elke gemeente een aantal vluchtelingen moet opvangen. “De opvang is echt een gedeelde verantwoordelijkheid en het kan niet zo zijn dat gemeenten die verantwoordelijkheid niet nemen.”

De burgemeester kan zich wel goed voorstellen dat gemeenten onderling afspraken maken over aantallen onder te brengen vluchtelingen. “Als een gemeente bijvoorbeeld wat makkelijker meer nieuwbouwwoningen kan opleveren, kunnen daar misschien wat meer statushouders een woning krijgen.” Wassenaar voldoet overigens al ruim aan de normen van de Spreidingsweg. Ook aan de toekomstige aantallen. “Ver daarboven zelfs”, zegt de Lange. “en dat geldt trouwens ook voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.”

Corona
De periode die echt veel indruk op de burgemeester heeft gemaakt was de coronapandemie. “Gelukkig heb ik nog even burgemeester kunnen zijn, voordat corona begon, maar daarna veranderde natuurlijk alles. Als burgemeester heb je altijd veel ontmoetingen, maar dat viel allemaal weg. Praten deden we digitaal, via schermpjes. Dan is het belangrijk om er ook echt te zijn voor de inwoners.” Dat De Lange niet alleen burgemeester is, maar ook echt wordt gezien als burgervader, hoor hij zelf ook geregeld in het dorp. “Ik ben echt blij dat mensen mij ook echt zo zien.”

Door de pandemie moest er ook werk worden gemaakt van handhaving. “Die regels handhaven doe je toch ook weer door er draagvlak voor te creëren. Neem nou de duinwachters.  Mensen zaten thuis en gingen veel meer wandelen. Maar dan moeten dan ze wel op de paden blijven en met die toegenomen drukte zag je ook dat meer afval in de natuur werd weggegooid.” Aan de andere kant deden jongerenwerkers volgens de burgemeester veel goed werk. “Ze hadden veel aandacht voor de jeugd, want voor veel jongeren werd hun wereldje wel erg klein. Dan is het belangrijk om in contact met elkaar te blijven.”

Paauw
Volgend jaar zomer viert de gemeente Wassenaar dat Raadhuis de Paauw honderd jaar in gebruik is als gemeentehuis. Direct daarna wordt het gebouw voor enkele jaren verlaten. Er staat een enorme renovatie voor de deur die een jaar of drie gaat duren. De Lange: “We hebben de buitenkant natuurlijk al opgeknapt en in de originele kleur teruggebracht. Als Prins Frederik, buitenplaats De Paauw werd in 19138 door hem aangekocht als buitenverblijf,  nu langskwam zou hij het weer herkennen. Maar nu is echt ook de binnenboel aan de beurt. Het gebouw is oud geworden en heeft een energielabel Z vrees ik. Dat is echt niet goed. We gaan het monument naar de toekomst brengen.”

De ambtenaren kunnen tijdens de renovatie onder andere gebruik maken van het gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat en ook het politiebureau aan de Hofcampweg wordt als tijdelijk onderkomen gebruikt. De Lange sluit af met een plechtige belofte; “Ik zal niet net als de premier bij het torentje als laatste vertrekken.”

Advertentie

Link in Bio Maatschappij Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×