Directeur Annemieke Bambach van Het Gastehuis en wethouder Hans van der Elst legden het laatste stukje dak. (Foto: Het Gastenhuis)

Het Gastenhuis in Voorschotense Park Beresteyn bereikt hoogste punt

Het Gastenhuis met de monumentale gevel van landhuis Beresteyn, bereikte donderdagmiddag het hoogste punt. Initiatiefnemer en directeur Annemieke Bambach van het Gastenhuis en wethouder Hans van der Elst ‘legden’ de laatste dakplaat.

Het Gastenhuis biedt dementievriendelijke woonzorg voor mensen met dementie en recht op 24-uurszorg (CIZ-zorgprofiel 4 t/m 7), en is betaalbaar met een gemiddeld pensioen. De zorg wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg.

Geschiedenis
Beresteyn heeft een lange geschiedenis. In 1833 werd het huis gebouwd door Hugo van Beresteijn. Eind 19e eeuw werd er het Instituut Wullings gevestigd. Een kostschool voor zonen van hoogwaardigheidsbekleders. Zo hebben de zoon en kleinzoon van de Sultan van Koetei in Voorschoten op school gezeten. In 1945 trokken de paters Kapucijnen in het huis, in 1954 gevolgd door de congregatie van Montfortanen.

In 2001 werd het park verkocht. Daarna werd er voornamelijk veel gepraat en park en huis verloederde. Amvest Vastgoedontwikkeling kocht het in 2009 met als doel er appartementen te bouwen. Dat leverde veel reacties en rechtszaken op. In 2020 werd het plan onherroepelijk.

Eigen regie
Persoonlijke aandacht, vrijheid en eigen regie voor bewoners staan voorop bij Het Gastenhuis Voorschoten. Bewoners bepalen zelf hoe zij leven, met wie zij omgaan en wat ze doen. De zorg beweegt met hen mee, in plaats van andersom. Mensen richten hun eigen appartement in en kunnen gewoon de deur uit voor een ommetje, boodschap of bezoek. Ook familie kan komen en gaan wanneer zij wil.

Annemieke Bambach in gesprek met Marjolein Altena

“Dit is zo’n bijzonder project’, zegt Annemieke Bambach. “Een Gastenhuis in dit prachtig park met de appartementen erachter, dat is een schitterende combinatie en fijn voor onze bewoners dat ze deel uit kunnen maken van die groep.”

Het Gastenhuis opent in het tweede kwartaal van 2025 en gaat plaats bieden aan twintig appartementen, waarvan twee voor (echt)paren. Daarnaast komen er twee huiskamers, een open keuken en een tuin rondom.

Duur
Niersman bouwt de 43 koopappartementen. Voor wethouder Hans van der Elst ook een bijzonder moment. “Niet alleen een mooie aanvulling aan zorgappartementen die hard nodig zijn, het project is ook nog eens goed voor de werkgelegenheid binnen het dorp. Ja, de appartementen zijn duur maar ook daar is vraag naar. Als college zijn we ook druk bezig om betaalbare woningen te realiseren. Dat duurt alleen nog wel een paar jaar.”

Wethouder Hans van der Elst aan het woord 

Buren
De nieuwe bewoners van de koopappartementen kregen tegelijkertijd de gelegenheid om voor het eerst in hun nieuwe woning te kijken. Ze worden buren van de wethouder want hij kijkt vanuit zijn huis bijna uit op het project.

Informatiebijeenkomst
Op dinsdagavond 8 oktober organiseert Het Gastenhuis een informatiebijeenkomst over Het Gastenhuis Voorschoten. Deze bijeenkomst is bedoeld voor geïnteresseerden in wonen, werken of samenwerken. Aanmelden voor deze avond in het Veur Theater in Leidschendam kan via de website van Het Gastenhuis. Meer informatie is te vinden op het  gastenhuis.nl/voorschoten.

Advertentie

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×