Boris Johnson, premier van 2019 tot 2022, zag toch maar af van een missie om in Leiden coronavaccins op te halen. (Foto: Wikimedia Commons)

Leiden ontsnapt aan een militaire invasie vanuit Engeland

Leiden is in coronatijd ontsnapt aan een militaire actie vanuit Engeland om vaccins te bemachtigen die op het Bio Science Park lagen opgeslagen. De voormalige Britse premier Boris Johnson schrijft in zijn memoires dat hij van plan was om de coronavaccins te komen halen ‘die van het Verenigd Koninkrijk waren en die het land keihard nodig had’.

Volgens The Guardian liet Johnson onderzoeken of zo’n actie technisch haalbaar was. Zijn defensiestaf zei dat die ‘zeker haalbaar was’ en dat er opblaasboten nodig zouden zijn om de Nederlandse grachten te bevaren.

De missie ging niet door, zo valt te lezen, omdat de defensiestaf ook benadrukte dat de missie niet ongemerkt zou kunnen plaatsvinden en dat verantwoord zou moeten worden waarom Engeland in feite een oude NAVO-bondgenoot zouden binnenvallen.

Mesjogge
“Natuurlijk wist ik dat ze gelijk hadden en stiekem was ik het ermee eens, maar ik wilde niet hardop zeggen dat het hele idee mesjogge was”, zo was Johnsons conclusie. Vorig jaar maakte de Daily Mail ook al melding van het invasieplan in coronatijd. De verdeling van vaccins was destijds aanleiding voor felle onenigheid binnen de Europese Unie en Johnson vond dat het Verenigd Koninkrijk benadeeld werd.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×