De nieuwe regels gelden voor alle winkels in Zoeterwoude. (Foto: Chris de Waard)

Zoeterwoude verruimt openingstijden winkels

Winkels in Zoeterwoude mogen voortaan ook open op zondagochtend en op feestdagen. De gemeenteraad heeft dat donderdagavond besloten. Het voorstel van wethouder Paul Olthof om dat via vergunningen wel te blijven reguleren, werd door de voltallige raad uit het voorstel geschrapt.

“Ik ben blij met dit raadsbreed gesteunde amendement voor een verordening zonder een stelsel van vergunningen”, zei CDA-raadslid Max van Mil die het wijzigingsvoorstel namens de raad indiende. Dat betekent dat winkels op feestdagen voortaan een algemene vrijstelling krijgen om van 8.00 tot 22.00 uur open te zijn.

Ook de openingstijden op zondagen worden zonder nadere vergunning verruimd zodat winkels de hele dag open kunnen zijn. “Hiermee geven we de ondernemers meer vrijheid om zelf de openingstijden te bepalen”, aldus de Zoeterwoudse gemeenteraad.

Voor de zomer sprak de gemeenteraad al over het nu aangenomen voorstel. Vooral het feit dat Zoeterwoude met de winkeltijden afweek van wat in de regio tegenwoordig gebruikelijk is, was voor de politiek een reden om de regels aan te passen. De oude winkeltijdenverordening was al elf jaar oud. “En in die tijd is het winkellandschap flink gewijzigd”, vindt ook wethouder Olthof.

“Het is inderdaad tijd voor een update. De ‘grote gele voorraadkast’ zoals de nieuwe Jumbo supermarkt in Verde Vista wordt omschreven, ligt op de grens met Leiden en Leiderdorp, dus is het ook uit concurrentieoverwegingen belangrijk om aan te sluiten bij de openingstijden die in de regio worden gehanteerd.”

Voor de Rijneke Boulevard geldt het in nog sterkere mate. Dat winkelgebied ligt in Zoeterwoude en Hazerswoude, gemeente Alphen aan den Rijn. Het is gek dat  niet dezelfde regels gelden in wat voor de consumenten één geheel is.

De nieuwe winkeltijdenverordening geldt voor alle winkelgebieden in Zoeterwoude. Naast de winkels in het dorp en rijndijk, zijn dat de bedrijven in de nieuwbouwwijk Verde Vista en de winkels in het buitengebied.

Advertentie

Economie Maatschappij Regio Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×