Oudere huiseigenaren verhuizen pas als de nieuwe woning een aantrekkelijke plus heeft. (Foto: Pixabay)

Peiling: ouderenbeleid gemeenten Leidse regio niet zo best

De gemeente Leiden krijgt maar een 5,8 voor haar ouderenbeleid, zo blijkt uit een enquête die Vereniging Eigen Huis deze zomer hield onder de eigen leden van vijftig jaar en ouder. De rapportcijfers van andere gemeenten in de regio zijn iets beter: zo krijgt Voorschoten een 6,1; Leiderdorp een 6,2; Oegstgeest een 6,3; en Wassenaar een 6,4.

Het rapportcijfer is het saldo van oordelen over verschillende aspecten van het gemeentelijk ouderenbeleid, zoals de beschikbaarheid van woningen, de mate waarin ouderen betrokken worden bij veranderingen in de woonomgeving, ondersteuning en advies en de kwaliteit van zorg aan huis.

Voor hun voorzieningen krijgen de gemeenten in de Leidse regio een dikke 7. Daarentegen komen ze onder de 5 uit voor de beschikbaarheid van woningen voor senioren. Alleen Wassenaar zit daarboven, met een 5,2.

Te weinig aanbod
Er zijn te weinig aantrekkelijke woningen waar senioren naartoe willen verhuizen, zo is een van de uitkomsten van de enquête.  Oudere huiseigenaren zijn kritisch over de koop van een nieuw huis of appartement. Om de overstap te maken zoeken zij een duidelijke plus bij de nieuwe woning, zoals gezamenlijke activiteiten, de aanwezigheid van voorzieningen of -op termijn- zorg.

“De rapportcijfers uit de enquête vallen over de hele linie niet mee”, luidt de samenvatting van directeur belangenbehartiging Karsten Klein van de Vereniging Eigen Huis in het verenigingsblad. Volgens hem staan oudere huiseigenaren vaak achterin de rij. “Gemeenten richten zich vooral op financieel en sociaal kwetsbare mensen”, zo zegt hij. “De algemene beeldvorming is dat huiseigenaren geld hebben, overwaarde of een goed inkomen. Maar dat is lang niet altijd zo. Ze zijn ook vaak lastiger te bereiken dan huurders en zorgbehoevenden.”

Hulp voor gemeenten
Klein beklemtoont dat zijn vereniging met haar 800 duizend leden gemeenten kan helpen bij de ontwikkeling van beleid en visie met specifieke aandacht voor de oudere huiseigenaar.

Ruim 34 duizend leden vulden de enquête in. In totaal werden 237 gemeenten bij de peiling meegenomen. De Overijsselse gemeente Oldenzaal kwam met een totaalscore van 7,1 als de senior-vriendelijkste gemeente uit de bus.

Advertentie

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×