(Afbeelding: Politie)

Coldcase: 'Wie is de vrouw met de Duitse sleutels'

Nederland doet met elf  zaken mee aan de internationale ‘Identify Me’ campagne van Interpol. In de meeste zaken zijn de slachtoffers vrouwen die door een misdrijf om het leven zijn gekomen of waarbij er een vermoeden is van een misdrijf.

Onder de elf coldcases is ook een zaak uit onze streek. Het gaat om een overleden vrouw die op 4 juli 2004 in de duinen bij Wassenaar werd gevonden. Mogelijk kwam ze uit Duitsland, omdat ze kleding droeg die met name in Duitsland en Zwitserland werd verkocht. Ook had ze sleutels bij zich die ooit in het Duitse Bottrop zijn afgeleverd.

De vrouw had verder enkele littekens en droeg een opmerkelijk kattenhorloge. In ieder geval de laatste jaren van haar leven, de periode tussen 1999 en 2004, heeft ze vermoedelijk in Duitsland of Nederland doorgebracht.

Europees Kampioenschap
Zondag 4 juli 2004 was een regenachtige dag. Mogelijk kunnen mensen zich de dag nog herinneren, omdat die dag de finale van het Europees Kampioenschap voetbal werd gespeeld tussen Griekenland en Portugal. Die middag liep een wandelaar door de duinen bij de Wassenaarse Slag, aan de kust vlakbij Wassenaar. Aan de voet van een duin, vlakbij paal 93, zag hij het lichaam liggen van een vrouw.

Littekens
Het lichaam van de vrouw had een aantal specifieke kenmerken die kunnen helpen om haar alsnog te identificeren. Zo had ze een aantal kenmerkende littekens. Midden op haar voorhoofd zat een litteken van ongeveer twee centimeter. Onder haar kin zat een litteken van een wond die ooit gehecht is geweest. Dat litteken was niet goed zichtbaar als je de vrouw in het gezicht aankeek, maar mogelijk zegt het iemand toch iets. Aan de rechterkant onderaan haar buik zat ook een litteken. Dit litteken is het gevolg van een blindedarmoperatie. Op haar rechterbovenbeen zat een duidelijk zichtbaar witgekleurd horizontaal litteken van ongeveer vijf centimeter. En op haar rechteronderbeen zat een litteken van ongeveer vier centimeter lang.

Haarband
Ook de kleding en de accessoires die de vrouw die dag droeg, zeggen mogelijk iets over haar leven. Zo droeg ze een horloge met een afbeelding van een kat erop. Dit horloge kon je destijds gratis krijgen bij dierenvoer van het merk Royal Canin. Misschien gebruikte ze het gewoon als een praktisch horloge, maar mogelijk was ze een liefhebber van katten of had ze zelf katten.

Haar zonnebril had paarse glazen en was van het merk Apollo. De kleding die ze op die druilerige zondag droeg is opvallend. Haar lakschoenen van het merk Ara lijken niet erg geschikt voor een strandwandeling. En hoewel je dat op het eerste gezicht niet kon zien droeg ze meerdere lagen kleding over elkaar. Onder haar witte fleecevest van het merk Kitaro en haar zwarte t-shirt van het merk Lisa Campione Linea Donna droeg ze een kleurige blouse van het merk Scene. En onder haar donkergrijze broek van het merk HISlabel droeg ze een soort pyjamabroek van het merk Calida. In haar donkere haar droeg ze een grijze haarband, mogelijk droeg ze zo’n haarband vaker.

Oost-Europees
Dankzij isotopenonderzoek is duidelijk geworden dat de onbekende vrouw de laatste vijf jaar van haar leven vermoedelijk in Nederland of Duitsland heeft doorgebracht. Dit lijkt aan te sluiten bij de kleding die het slachtoffer droeg. Veel van de merken worden met name in Duitsland verkocht.

De sleutels die de vrouw bij zich droeg zijn Wilka en Winkhaus, beiden Duitse merken. Van één van de sleutels is vast komen te staan dat deze geleverd is aan locatie in Bottrop. Waar de sleutels voor dienden is onbekend. Ze zien eruit als sleutels waarmee een voordeur of een schuur zou kunnen worden afgesloten. Of de vrouw oorspronkelijk ook uit Duitsland of Nederland komt is maar zeer de vraag. Uit de resultaten van het isotopenonderzoek is op te maken dat ze vermoedelijk is opgegroeid in een Oost-Europees land.

Identiteit
Hoe ze om het leven is gekomen is tot op de dag van vandaag een raadsel. Wel is ze vermoedelijk diezelfde dag overleden. Er zijn geen sporen van geweld gevonden op haar lichaam, maar een misdrijf wordt niet uitgesloten. Ondanks intensief politieonderzoek is het nog altijd onduidelijk wie de vrouw is. De vrouw was vermoedelijk tussen de 30 en 50 jaar oud en ze moet dus vermoedelijk geboren zijn tussen 1954 en 1974. Ze had een lichte huidskleur en donkerblond haar. Haar ogen waren blauw. Ze had met 1.68 meter een heel gemiddelde lengte.

Wie meer weet over de identiteit van deze vrouw of een van de andere zaken, kan contact opnemen met de politie via de Opsporingstiplijn op 0800-6070. Anoniem tips doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Informatie kan ook worden gedeeld door een mail te sturen aan coldcase@politie.nl.

Advertentie

112 Sleutelstad Link in Bio Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×