Bart Groeneweg, coördinator Energiefixers071, en vrijwilliger Maria Post over de vijfde en zesde ronde. (Foto: Gerry van Bakel)

Energiefixers071 blijven strijden voor tocht- en vochtvrije woningen

Twee jaar geleden gingen de Energiefixers071 van start om de gevolgen van de energiecrisis te lijf te gaan. Inmiddels loopt ronde vijf en kijken de fixers zelf alweer uit naar de volgende ronde. Daar zijn nog wel wat extra handen voor nodig. Zowel linker- als rechterhanden zijn welkom.

Het weer is bijna lenteachtig, maar de herfst schijnt echt in aantocht te zijn. Tijd om te werken aan een tocht- en vochtvrije woning. De Energiefixers071 helpen mensen met een smalle beurs in sociale huurwoningen met het verduurzamen van die huizen. “We plaatsen radiatorventalitoren, radiatorfolie en plakken tochtstrips”, zegt coördinator Bart Groeneweg. “Je bespaart gauw 500 euro per jaar.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Bart Groeneweg, coördinator Energiefixers071 en vrijwilliger Maria Post over huizen tocht- en vochtvrij maken.

“En onze hulp is gratis”, zegt vrijwilliger Maria Post. “Dat benadrukken we een aantal maal. Mensen zijn best wantrouwend. Maar het is heel erg leuk om te doen. En ook gezellig. Je werkt elke keer samen met iemand anders. Je ziet veel verschillende huizen van binnen.”

Zaterdag is de laatste klusdag in de Stevenshof, en daarmee zit ronde vijf erop. “We halen dan de beoogde 125 huizen die we gefixt hebben”, zegt Groeneweg, “en misschien zelfs 130. Wie interesse heeft om een keer mee te komen klussen of meer wil weten over verduurzamen van de woning, kan altijd even komen kijken. Onze uitvalsbasis aan de Dobbedreef is de hele dag bemand.”

180
Groeneweg is alweer bezig met de planning voor ronde 6. “Daarvoor gaan we terug naar Leiden Zuid-West, waar we twee jaar geleden de eerste ronde deden. We gaan voor het eerst samenwerken met woningcorporatie De Sleutels. We hopen dan zelfs 180 woningen te fixen.”

Om dat mogelijk te maken zijn veel extra handen nodig. Je hoeft geen supergoede klusser te zijn. “De eerste keer ga je met een ervaren coach op stap”, zegt Post. “We hebben ook mensen nodig die de achterwacht doen en de klussers voorzien van koffie”, zegt Groeneweg. “Meer informatie vind je op de website Energiefixers071.nl.”

Energiecoach
Voor iedereen die buiten de buurten woont, waar de Energiefixers071 actief zijn (geweest), is er hulp beschikbaar bij Energiek Leiden. “We werken met hen samen en daar kan iedereen, zowel huurders als huiseigenaren, beroep doen op een energiecoach.” Dan krijg je advies hoe je je huis kunt verduurzamen. “Voor mensen in sociale huurwoningen is er ook een gratis pakketje met kleine hulpmiddelen.” Kijk op de website van  Energiek Leiden voor meer informatie.

 

 

Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×