Tien meisjes en drie jongens van basisscholen Het Kompas, de Vink en De Regenboog waren woensdagmiddag uitgenodigd op het gemeentehuis van Voorschoten om aan burgemeester Nadine Stemerdink en wethouder Hans van der Elst hun visie op de toekomst van het dorp toe te lichten. Per slot van rekening zijn zij de toekomst van Voorschoten. Het leverde heel diverse denkbeelden op.
De gemeente is bezig met het opzetten van een omgevingsvisie. Dat doet niet alleen Voorschoten, dat moeten alle gemeenten in Nederland doen. Er zijn gesprekken geweest met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties maar de jeugd is natuurlijk ook belangrijk. De basisschoolleerlingen kregen in april de opdracht in een tekening hun visie op Voorschoten 2040 te visualiseren. Inmiddels zit een deel van die leerlingen al op de middelbare school maar ze waren nog steeds bereid om hun wensen te verdedigen.
Kledingwinkels
En het waren er nogal wat. Meer veilige fietspaden, minder auto’s op de weg of juist meer parkeergelegenheid voor auto’s, die moeten dan wel elektrisch zijn. Meer winkels, meer woningen, meer zonnepanelen, meer groen, meer speeltuinen of voetbalveldjes. Sommige hadden zelfs een plattegrond van heel Voorschoten getekend om aan te geven waar dat dan moest komen. Een ondergrondse garage was wel een oplossing. “Maar weten jullie hoe duur dat is”, vroeg wethouder Van der Elst. “We kunnen nou eenmaal niet alles doen.”
Meer kledingwinkels in het dorp, dat wilden vijf meisjes. Een H&M, een Zara of een Action bijvoorbeeld: er staat genoeg leeg. “Dat willen wij ook wel”, zei de wethouder. “Maar dat besluit is aan de ondernemers.”
Tjorres, Dalysha en Iris. De drie leerlingen hebben ideeën genoeg voor de omgevingsvisie.
Grijs
Eva wil gewoon meer groen, of in ieder geval houden wat nu hebben. Sara tekende een taalschool. “Voor gevluchte kinderen die hier dan kunnen leren.” Tjorres pleitte voor meer woningen. “Flats waar ook mensen met een laag inkomen in kunnen wonen. Je moet ze dan wel leuk maken en niet grijs laten.”
Iris wil meer ruimte voor groen en sporten. “Gewoon veldjes, voor kinderen die misschien geen lid kunnen worden van een vereniging.” Ze woont al drie jaar in een nieuwbouwwijk. “Er zijn wel twee grote velden, maar daar wordt niks mee gedaan. Er wonen wel veel kinderen.” Wethouder Van der Elst beloofde eens een kijkje te komen nemen. Dalysha wil winkels met kinderkleding. “Die zijn er nu niet, daarvoor moeten we naar de mall. Er staan een paar panden leeg, daar kan dat best. En dan woningen er boven.”
Combineren
Allemaal ideeën maar er moeten wel keuzes gemaakt worden. “Groen kan gecombineerd worden met daken, in huizen, en buiten. En er is al veel groen. En misschien kun je er nog wat verdiepingen bovenop zetten”, vonden de leerlingen.
Oplossingen
“Hartstikke leuk toch”, zegt wethouder Van der Elst na afloop. Wat gaat hij meenemen? “Nou vooral de behoefte om buiten te kunnen spelen en te sporten maar de combinaties, de oplossingen die ze hebben gevonden, zijn bijzonder. Ze hebben echt doorgedacht.”
Wethouder Hans van der Elst in gesprek met Marjolein Altena over de ideeën en wensen van de kinderen.
Een vervolg op de middag met de scholieren komt er zeker. “De wereld is dynamisch. Het is juist heel belangrijk om deze jongeren aan het woord te laten. In 2040 zijn zij 28 jaar. Het gaat om hun toekomst”, aldus Van der Elst.
In september 2025 moet de omgevingsvisie klaar zijn. De tekeningen hangen inmiddels in het kantoor van burgemeester Stemerdink.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907