Als alles goed gaat komt het nieuwe Cultureel Centrum eind 2026 in Het Kruispunt. (Foto: Voorschotense Krant)

Realisatie Cultureel Centrum Voorschoten weer stap dichterbij

De plannen liggen er al zeker twee decennia maar aan uitvoering ontbrak het tot nu toe. Toch lijkt de realisatie van een nieuw cultureel centrum in Voorschoten nu toch een stap dichterbij. De raad gaf eerder al akkoord voor het uitwerken van een nieuw plan voor een centrum in Het Kruispunt, maar wilde wel de vinger aan de pols houden. Afgelopen donderdag werd daarom een tussenrapportage, een zogenaamde raadpleegbrief, besproken in de raadscommissie Wonen, Ruimte en Groen.

Gekozen is voor model B waarbij niet alleen de kerk, maar ook de kosterswoning en het voorportaal wordt gebruikt. In de kerk komt een grote theaterzaal voor optredens die ook gebruikt kan worden voor het filmtheater Voorschoten. Daarnaast zijn er diverse repetitieruimtes. Een eerste ontwerp kreeg de goedkeuring van de raadscommissie maar er zijn flinke zorgen over het beheer van het cultureel centrum en de financiën.

Kosten
Het project gaat 4,1 miljoen euro kosten. Zeven ton minder dan aanvankelijk gedacht werd. “We hebben wat kritischer naar de kosten gekeken”, zegt wethouder Paul de Bruijn. “Doordat er gekozen is voor behoud van het voorportaal, hoeven we geen geld aan sloop en nieuwbouw uit te geven. Dus we gebruiken het volledige pand, dat is ook gunstiger voor de verenigingen want er is meer ruimte.” Bovendien is gekozen om er geen commerciële horeca te vestigen. Dat is trouwens niet helemaal van de baan, als de plannen doorgaan om de Aldi uit te plaatsen naar het Churchillplein, is er wellicht toch plek voor horeca.

Wethouder Paul de Bruijn in gesprek met Marjolein Altena.

Daarnaast is het waarschijnlijk mogelijk om een heel groot deel van de kosten terug te vorderen via de btw, waarschijnlijk zo’n 70 procent. Een aanvraag daarvoor ligt bij de belastingdienst. Ook denken we aan subsidies en crowdfunding, zegt de wethouder. Hij is positief. “Zelfs zonder al deze mogelijkheden ziet het er financieel goed uit, ik denk dat we een goede businesscase hebben die past binnen de regels.”

Beheerstichting
De Bruijn denkt voor wat betreft het beheer van het pand aan een Beheerstichting. “Dat werkt nu ook goed voor het Filmtheater dat nog aan de Marijkelaan is gevestigd. We willen dat in Het Kruispunt doorzetten. Een stichting waarin alle partijen die gebruik maken van de kerk, zitting in hebben, aangevuld met een ambtenaar voor de coördinatie.”

Maria Huijts van de Cultuurfabriek Voorschoten.

Enthousiast
Het Filmtheater en de Cultuurfabriek zijn enthousiast maar zien ook nog uitdagingen. “Het is een prachtig ontwerp en ik denk dat veel verenigingen hier gebruik van gaan maken”, zegt Maria Huijts van de Cultuurfabriek. “Niet alleen cultuurorganisaties maar ook voor welzijn en andere activiteiten. De Bridgevereniging zit nu nog in het oude Cultureel Centrum, die gaat vast mee maar ik verwacht nog veel meer verenigingen. Dit wordt een breed ontmoetingscentrum midden in het dorp. Wij hebben dat ook in andere dorpen gezien waar een dergelijk centrum is gerealiseerd. Natuurlijk is er een aanloopperiode maar wij verwachten dat het in 2030 een bruisende plek is.”

Toch ziet ook zij een uitdaging op het gebied van het beheer. “Een commissie die breed en onafhankelijk is met een hele goede planning. Dat kan maar het is wel een uitdaging.”

Kritisch
De leden van de raadscommissie zijn akkoord met de plannen maar waren ook kritisch. Een beheercommissie met vrijwilligers is kwetsbaar, hoe zit het met de huur, is dat op te brengen voor verenigingen? Welke kosten komen er nog bij en wanneer is er duidelijkheid over de inkomsten?

Wethouder De Bruijn komt in december met een uitgewerkt financieel voorstel naar de raad. Voor volgend jaar zomer moet er dan een definitief ontwerp liggen. Bij goedkeuring van de raad verwacht De Bruijn dat het nieuwe Cultureel Centrum in de herfst van 2026 wordt opgeleverd.

In 2027 start dan de sloop van het oude centrum aan de Marijkelaan om plaats te maken voor de nieuwbouw van de Fortgensschool, een kindcentrum met woningen erboven. Een tegenslag voor de Fortgensschool die nog een jaar langer moet wachten op een nieuw pand.

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×