Volgend jaar moet de verbouwing van de kerk naar een cultureel centrum beginnen. (Foto: Voorschotense Krant)

Voorschotens Cultureel Centrum komt in de Kruispuntkerk

Het lijkt erop dat het nieuw Cultureel Centrum in Voorschoten er gaat komen. Locatie is de Kruispuntkerk aan de Schoolstraat. Daar komen een grote theater/filmzaal met tribune en balkon, repetitieruimten, horeca en zo’n twintig woningen. Een eerste opzet werd donderdagavond in de commissie Wonen, Ruimte en Groen besproken. Zorgen waren er ook want het pand is geen eigendom van de gemeente terwijl de investering in een cultureel centrum toch bijna 5 miljoen euro gaat kosten en er huur betaald moet worden.

“Vergelijk het met een winkel”, legt wethouder Paul de Bruijn uit. “De eigenaar moet zorgen dat het pand waterdicht is maar jij bent verantwoordelijk voor de inrichting.” De wethouder vroeg drie ton om de plannen verder uit te werken. Hij wil eind van dit jaar met een exploitatieplan komen zodat de verbouwing in 2025 kan plaatsvinden.

Al bijna twintig jaar wordt over een nieuw Cultureel Centrum gesproken. Het huidige Cultureel Centrum aan de Pr. Marijkelaan voldoet niet meer. De gemeente wil het gebouw slopen net als de naastliggende school om plaats te maken voor een nieuw pand voor de Fortgensschool, een kindcentrum en woningen.

Burgerinitiatief
De Kruispuntkerk kwam al eerder in beeld toen in 2021 plannen werden gepresenteerd voor een cultureel centrum. Probleem was dat het pand dan gesloopt moest worden terwijl het een monument is. Daar wilde de politiek niet aan terwijl de uitvoering ook nog eens te duur was en de ruimte voor een bibliotheek te klein.

Film en theater
De bibliotheek is er in dit voorstel uitgehaald, die krijgt over een paar jaar een eigen plek in het vernieuwde gemeentehuis. De kerk blijft staan met alle cultuurhistorische waarden zoals de gewelvenstructuur, de glas-in-loodramen en de ruimtelijkheid. Beneden komt een grote zaal voor het filmtheater en culturele uitvoeringen. Waar het Filmtheater in een brief pleit voor een bioscoop met mogelijkheden voor theater, sprak Marjo Kommeren donderdagavond in namens de Cultuurfabriek en pleitte voor een theaterzaal waar films kunnen worden vertoond. Die discussie krijgt vast nog een staartje want het Filmtheater heeft al aangegeven 400 dagdelen te gaan benutten.

Appartementen
Daarboven realiseert de eigenaar 20 tot 24 appartementen waarvan 25 procent sociaal, 20 procent middenhuur en 55 procent ‘niet gereguleerd’, zeg maar vrije sector. En dat viel verkeerd bij de SP. “Er zijn regionaal afspraken gemaakt over 30 procent sociale huur”, zei Erik Maassen van de partij. “Die regels zijn ingegaan op 8 juni terwijl de overeenkomst met de eigenaar van de kerk op 6 juni is getekend. De gemeente wist van deze afspraken.”

Maar volgens wethouder De Bruijn was de overeenkomst met de eigenaar al veel eerder opgesteld. Verder verwijst hij naar de plannen voor de nabijgelegen Raadhuislaan waar nog 60 tot 70 sociale woningen worden gerealiseerd. In totaal wordt niet alleen de kerk maar ook de achterliggende kosterswoning gebruikt voor de verbouwing. Nog niet gesproken is over de Aldi op het terrein die eventueel naar het Churchillplein zou verhuizen. “Dat is buiten beschouwing gelaten”, aldus De Bruijn.

Beheer
Dan is er nog de vraag wie het pand gaat beheren dat geen eigendom is van de gemeente. Al vier jaar wordt het Filmtheater aan de Pr. Marijkelaan beheert door vrijwilligers in de Stichting Beheer Cultureel Centrum. Het bestuur van het Filmtheater stelt in een brief voor deze constructie te handhaven. Verder zijn er zorgen over de betaalbaarheid van de ruimtes. “Het mag niet zo zijn dat de huren over een paar jaar marktconform worden, dan kunnen verenigingen dat niet meer betalen”, was de raad van mening.

Tenslotte zijn er nog vragen over de beperkte parkeercapaciteit. De wethouder zegde een parkeeronderzoek toe.

Wethouder Paul de Bruijnin gesprek met Sleutelstad-verslaggever Marjolein Altena.

Kopen
De raad was enthousiast maar nog niet helemaal overtuigd. “Een complex plan, daar hebben we echt hulp bij nodig”, verzuchtte Jolien Schroot van D66. Ook de PvdA was nog niet helemaal om. Ad de Graaf kondigde een motie aan voor een tussentijdse voortgangsrapportage, “zodat we niet in december voor een voldongen feit staan.” Erik Maassen vroeg of het niet beter zou zijn als het pand wordt aangekocht. Ter vergadering leek het alsof de wethouder zich versprak toen hij zei daarmee bezig te zijn. Uiteindelijk bleef onduidelijk of dat echt zo is.

Verrijking
Voor Willem Snoeker, voorzitter van het burgerinitiatief Kruispuntkerk, was het plan een mooie verrassing. “Er is echt goed naar ons geluisterd, veel elementen uit ons rapport zijn meegenomen. Voor de cultuurgroepen en het centrum is dit een verrijking. Een goede beheercommissie is wel noodzakelijk, dat moet je nog wel uitzoeken. Ik hoop dat deze plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Het burgerinitiatief is nog niet bij de uitwerking betrokken maar ga er maar van uit dat ik me bij de wethouder ga melden. Dit is het huis van Voorschoten en daar hebben wij zeker een rol in”, aldus Snoeker.

Voorzitter van het burgerinitiatief Kruispuntkerk Willem Snoeker in gesprek met Marjolein Altena.

Advertentie

Cultuur Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×