Karolien Florijn met haar huidige coach Michelle Darville en voormalige coach Ed Maan tijdens de huldiging. (Foto's: Gerry van Bakel)

Roeivereniging Die Leythe eert olympische medaillewinnaars

Twee goudenmedaillewinnaars en een winnaar van een zilveren olympische medaille sierden zaterdag het podium in het clubhuis van de 110 jaar oude roeivereniging Die Leythe. Er waren toespraken, cadeautjes, applaus en een lied. En een uitgebreide fotosessie.

“Dit gaan we wellicht nooit meer meemaken”, zei voorzitter Talitha van Haasteren bij de opening van de huldiging. Van de vereniging kregen alle roeiers een ingelijste foto van hun huldiging in Parijs. En de mannen een leren riem met inscriptie en Karolien Florijn een paar oorbellen in de vorm van een skiff met olympische ringen. Wethouder Fleur Spijker voerde het woord namens de gemeente Leiden en Reanne van Kleef gaf hen een Leids schildje namens Topsport Leiden. Maar de sporters kregen ook een persoonlijke toespraak.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Gert-Jan van Doorn, Karolien Florijn en Finn Florijn over hun olympische ervaring in Parijs en WK coastal roeien.

Gert-Jan van Doorn was als eerste aan de beurt. Hij haalde zilver in de Holland Acht. Zijn oude bootmaatjes vertelden over de loopbaan van Gert-Jan, inclusief een vakantie met een fietsongeluk dat hem een gebroken nek opleverde. Zelf spreekt Gert-Jan heel laconiek over die blessure. “Ik was 19 jaar en ik wist dat als ik de juiste dingen zou doen, het wel goed zou komen. Ik ben er vier maanden uit geweest.” Door zijn vrienden werd al gezegd: “We weten niet zeker of hij eerst zijn moeder of eerst zijn roeicoach heeft gebeld vanuit het ziekenhuis.”

Wennen
Ook voor Finn Florijn kwam er een trainingsmaat op het podium, die eerlijk bekende dat hij nog wel even moet wennen aan het feit dat Finn olympisch kampioen is. “Toen hij hier begon, heeft het echt wel een paar jaar geduurd voordat Finn een wedstrijd won.” Maar deze zomer werd het toch goud. Een vergelijking met Tokio wil Finn niet maken. “Ik heb toen ook heel veel geleerd en ik was daar ook zeker niet op weg naar een gouden medaille. Tijdens de finale was ik alleen bezig met zo hard mogelijk roeien.”

Bever
Voor Karolien Florijn kwam voormalig coach Ed Maan op het podium. Bescheiden als altijd begon Maan vooral Karoliens huidige coach te prijzen. En Karolien zelf natuurlijk. “Tegen haar hoef je niet te zeggen dat ze zich moet ontspannen voor de start” zegt Maan. “Ze vertelde me eens na een race dat ze bij de start een bever had gezien en hoe bijzonder dat was.” Karolien benadrukt dat ze wel alleen in die skiff zit, maar dat het toch teamwork is. “Ik heb een coach, een fysiotherapeut, iemand die mijn hartslag in de gaten houdt. Ik hoef alleen in die boot te gaan zitten en heel hard te roeien.”

Daarnaast was er ook aandacht voor het WK coastal rowing oftewel zeeroeien. Want zowel Karolien als Finn hadden er wel oren naar om mee te doen in Italië, want over vier jaar staat de beach sprint op het olympisch programma in Los Angeles. “Het is bijzonder om kennis te maken met een nieuwe tak van sport, binnen je sport”, zegt Karolien. “Het is wel roeien natuurlijk, maar wel heel anders met die golven”, zegt Finn. Beide zeggen na te denken over een combinatie en willen in ieder geval meer oefenen. “Ik denk dat het mijn normale roeien ook kan helpen”, zegt Karolien.

Stuurvrouw
Dit jaar waren er al wat successen voor het Nederlandse team op het onderdeel ‘endurance’ wat overigens niet olympisch wordt. Maar Karolien haalde in de vier met stuurvrouw goud en haar broers Beer en Finn Florijn haalden een bronzen medaille. Ondanks dat een boot over hun boot voer en hun stuurvrouw onder water duwde.

Tot slot werden alle medaillewinnaars toegezongen. Bij gebrek aan een clublied had Van Haasteren zelf een liedje in elkaar gezet, op de wijs van Vader Jacob, want zoveel olympisch eremetaal moet passend gevierd en bejubeld worden.

Leiden Sport Olympische Spelen 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×