Wethouder Schokker kwam de nieuwe voorzitter Lianne de Zeeuw feliciteren. (Foto: Nelleke de Vries)

Voorzitterswissel bij jarige Wereldwinkel Voorschoten

De Voorschotense Wereldwinkel bestond afgelopen weekend 30 jaar en dat werd gevierd met een feest in de Dorpskerk. Buiten muziek, binnen een fairtrade markt en vooral veel gezelligheid. Een dag met een brede lach en ook een traantje.

Want tegelijkertijd werd afscheid genomen van Anita van Hoeve. Zij en haar man Jan stonden aan de basis van de Wereldwinkel maar verhuisden onlangs naar Zeeland waar beiden vandaan komen. En Anita zou Anita niet zijn als ze ook niet even terugkeek op het begin waar het lang niet allemaal even makkelijk was.

Winkeltje spelen
Eigenlijk begon het met een groep mensen binnen de Dorpskerk die aandacht vroegen voor fairtrade. “Toen het project was afgesloten, werd aan mij gevraagd om een wereldwinkel op te zetten. We kregen ruimte in de hal van de kerk maar ik moest wel toestemming hebben van de gemeente. Dat lukte maar een bijdrage voor een feest kwam er niet. De toenmalige wethouder zei: ik ga niets betalen aan een groep vrouwen om winkeltje te spelen.” Ze moet er nu nog smakelijk om lachen. “Maar burgemeester Cannegieter was voor en hij hield bij de opening een gloedvolle toespraak in de stromende regen.”

Vertrekkend voorzitter Anita van Hoeve stond aan de basis van de Wereldwinkel Voorschoten

Diaconiehuisje
De eerste vijftien jaar was de wereldwinkel gevestigd in de Dorpskerk. In een kraam ‘onder de toren’ werden fairtrade producten verkocht. “Vijdtien jaar geleden kwam er een diaconiehuisje aan de Schoolstraat vrij en daar mochten wij in. Ik was er eigenlijk op tegen want die huisjes zijn er om in te wonen. Maar ja, de kerk werd verbouwd en we moesten eruit, dus toen ben ik over mijn principes heen gestapt en ineens hadden we een echte winkel.” De producten zijn in de loop der jaren wel veranderd. “Van Fairtrade levensmiddelen zijn we nu meer een fairtrade cadeauwinkel geworden maar de doelstelling is nog steeds: we moeten wel weten wie het gemaakt heeft en er moet een passende vergoeding tegenover staan.”

Anita was de drijvende kracht achter de winkel en haar man Jan tekende voor de vele klussen die er waren te doen “Een wereldbaan”, lacht Anita. “Met allemaal geweldige vrijwilligers.”

De Dorpskerk faciliteerde het feest. “Wij willen kerk in het dorp zijn”, vertelt beheerder Babs van der Schoot. “En de wereldwinkel blijft bijzonder voor ons.”

Fairtrade
Die politiek is inmiddels helemaal om. Complimenten van wethouder Hubert Schokker en een mooie karaf als cadeau. “De wereldwinkel is ook voor mij bijzonder, mijn allereerste bezoek als Voorschotense wethouder was aan jullie. Met alle producten maken jullie de wereld een beetje beter.” In de kantine van de gemeente worden ook veel fairtrade producten gebruikt.

Nieuwe voorzitter Lianne de Zeeuw in gesprek met Marjolein Altena

Nieuwe voorzitter
Anita van Hoeve stond overigens ook aan de basis van fairtradegemeente Voorschoten, zoals voorzitter Fer von der Assen vertelde. Ze laat de wereldwinkel in goede handen achter met een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter: Lianne de Zeeuw. “Ik geloof heel erg in het fairtrade verhaal. Wij zitten in een goede positie en kunnen de wereld een beetje beter maken door eerlijke vergoedingen te geven.” Ze ziet de toekomst van de wereldwinkel zonnig in. “Natuurlijk zijn er veel producten verdwenen maar er komen ook weer nieuwe bij. Ik wil mensen vooral laten zien hoe leuk de producten bij de wereldwinkel zijn. Kom daar ook eens kijken als je een cadeautje nodig hebt.”

Jan en Anita van Hoeve kregen als afscheidscadeau een tuinbankje.

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×