De masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden hebben maandagavond een nieuwe aflevering van ‘College Tour, de podcast!’ geproduceerd. Te gast was Sinan Can, bekend als programmamaker en oorlogsjournalist. De opname vond een maand na de pilotaflevering met Iris de Graaf plaats en werd gepresenteerd door Twan Huys, die tevens docent is.
Zeventien jaar na de eerste aflevering van College Tour, destijds ook op de Universiteit Leiden, is er volgens Huys veel veranderd: “De studenten van nu zijn brutaler. Ik moet soms echt op mijn tellen passen.” Het is duidelijk dat hij het samenspel met de masterstudenten waardeert. Het seizoen van ‘College Tour, de podcast!’ gaat negen afleveringen tellen.
Redactie
In elke aflevering wordt een interview gehouden met een spraakmakende journalist. Het interview doet Huys samen met studenten uit de zaal, die op verschillende momenten de kans krijgen om de gast een vraag te stellen. De redactie voor het programma bestaat volledig uit de masterstudenten van de masteropleiding Journalistiek en Nieuwe Media uit Leiden. Met hun team van drieëndertig studenten zijn zij verantwoordelijk voor de complete productie van het programma.
Korte segmenten
Voor het eerst in de geschiedenis van College Tour is ook het format vernieuwd. In plaats van de kenmerkende tv-afleveringen van een uur, zijn er bij deze editie thematisch geordende segmenten van ongeveer tien minuten te zien op YouTube. Deze maand komen de eerste video’s online. Het idee om de aflevering in delen uit te brengen, heeft Huys niet zelf bedacht. Trots vertelt hij: “De studenten hebben mij overtuigd dat hun generatie wat vluchtiger is, en liever kijkt naar korte brokken. En ik denk dat zij gelijk hebben.” Hoewel de zaal in alle hoeken voorzien is van camera’s, zijn de gehele afleveringen daarom alleen als podcast beschikbaar.
Luister hier het hele interview met presentator Twan Huys over het ontwikkelen van ‘College Tour, de podcast!’
Een sprong in het diepe
Voor veel van de masterstudenten betekent het produceren van ‘College Tour, de podcast!’ een sprong in het diepe. Eindredacteur van de tweede aflevering Renate van Rooijen lijkt het zelf nog niet helemaal te geloven: “Dit is überhaupt de eerste keer dat ik in een redactie zit, dus het was een hele grote stap om dit zo te doen.” Dat de studenten ook alle gasten moesten regelen was volgens Huys de grootste stap: “Mijn belangrijkste zorg was of zij negen topjournalisten geproduceerd kregen, die ook van niveau zijn.” Dat dat gelukt is, noemt masterstudent Lara van den Bergh geen toeval: “Dat is echt linkjes en lijntjes uitleggen als een malle. Die kent die, en die kent die weer. Uiteindelijk ken je toch meer mensen dan je denkt.”
Wel is het hard werken. Naast het produceren van ‘College Tour, de podcast!’, volgen de studenten ook reguliere mastervakken. Van den Bergh zegt daarover: “Heel veel studenten vinden het maken van dit programma gewoon heel gaaf, en dan gaat hier meer tijd naar toe. Die andere vakken, die komen wel. Het is even aanpoten, maar het is te doen.”
Sinan Can
De gast van de avond, Sinan Can, vertelde bevlogen en empathisch. Meerdere spraakmakende momenten uit zijn carrière passeerden de revue. Zo kreeg hij kritische vragen over de documentaire ‘De heilige Ayaan’ en was de zaal doodstil toen hij over zijn ervaringen tijdens de oorlog in Irak vertelde. Op de vraag of de meeste mensen deugen, durft hij bijna geen antwoord te geven: “De meeste mensen zijn nog nooit onder druk gezet”, zegt Can.
Na het opnemen van de aflevering zijn de studenten opgelucht. Alles ging goed. Er valt een zichtbare last van hun schouders. Van den Bergh vertelt ons dat sommige studenten al meer dan tien uur bezig zijn met alles in orde maken. Dat er niks fout ging is dus loon naar werken. Ook eindredacteur van Rooijen is tevreden: “Het was een leuk gesprek. Sinan Can ging goed in op de dingen in die we voorbereid hadden, ik ben eigenlijk heel erg blij.”
Luister hier de volledige interviews met masterstudenten Lara van den Bergh en Renate van Rooijen
Minorstudenten
Een belangrijk aspect van College Tour zijn de studenten in de zaal. Zij mogen vragen stellen aan de gast. Bij ‘College Tour, de podcast!’ zijn alle studenten welkom, maar is de zaal voornamelijk gevuld met minorstudenten Journalistiek. Zij kunnen leren van de praktijkervaring van de gasten. Minorstudent Jolin vindt het een mooie toevoeging: “Ik voel me best wel vereerd dat we dit kunnen meemaken.” Net als de masterstudenten krijgen de minorstudenten les van Huys. Ook dat vindt Jolin een eer: “Heel gaaf, wel een beetje intimiderend. Hij weet heel veel en hij is best wel direct, maar dat is ook goed.”
Bijwonen
De volgende opname van ‘College Tour, de podcast’ vindt maandag 21 oktober plaats tussen 18.00 en 20.00, in lokaal 0.11 van het Lipsiusgebouw van Universiteit Leiden. Te gast is dan Noah Vahle, bekend door haar werk als verslaggever bij Viaplay en Ziggo Sport. Iedereen kan deze opname bijwonen door middel van een aanmelding op de Instagrampagina van het programma.
Luister hier het volledige interview met minorstudent Jolin
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907