De Einsteinfontein, ontworpen door Vincent Icke, is een eerbetoon aan Albert Einstein. (Foto: Vincent Icke)

Bij de Einsteinfontein gaan kunst en wetenschap hand in hand

De Einsteinfontein, ontworpen door beeldend kunstenaar en theoretisch sterrenkundige Vincent Icke, is een eerbetoon aan de beroemde wetenschapper Albert Einstein. Einstein, die als hoogleraar in Leiden heeft gewerkt, heeft een belangrijke stempel op de stad gedrukt. Volgens Icke verdient hij dan ook een monument in de stad die hij wetenschappelijk mede vormgaf.

Dit zei Icke in het zaterdagochtendprogramma Cultuur071 waar hij te gast was met Charlotte Icke-Lemmens.

De fontein, die een cirkelvormige bak van tien meter doorsnede heeft, bevat 74 waterstralen die zijn gerangschikt om de beweging van licht rond een draaiend zwart gat te simuleren. Deze waterstralen vormen kegelvormige ‘waterkelken’, een visuele representatie van een complex wetenschappelijk fenomeen. “Het is bijzonder om iets dat zo wetenschappelijk is, op een tastbare en beeldende manier te tonen,” aldus Icke. De fontein staat aan de Einsteinweg op het Bio Science Park in Leiden.

Na de opening van de fontein is er echter een breuk in de leidingen ontstaan, waardoor zand de waterstroming verstoorde. Ondanks deze tegenslag blijft het een indrukwekkend kunstwerk. Het ontwerpen van de waterstralen was een intensief proces, waarbij Icke samenwerkte met de Leidse Instrumentmakers School om de unieke spuiten te maken. Er wordt gehoopt dat de fontein snel weer volledig operationeel is.

Charlotte Icke-Lemmens, mede-eigenaar van de Alien Art Galerie, benadrukt dat er nog meer kunst van Vincent Icke te bewonderen is in hun galerie aan huis. Ze hoopt ook dat een andere fontein, ontworpen door Vincent, ooit gerealiseerd zal worden in de Hortusvijver. Deze fontein is geïnspireerd op de ideeën van Huygens, de wetenschapper die de beweging van licht bestudeerde. Het ontwerp bestaat uit een lichtinstallatie waarin cirkels op onverwachte momenten verschijnen en verdwijnen, een fascinerend eerbetoon aan Huygens’ ontdekkingen.

Voor meer informatie over de fontein en het werk van Vincent Icke, kunnen geïnteresseerden terecht op de website: www.einsteinfontein.

Vincent Icke en Charlotte Icke-Lemmens te gast bij Cultuur071.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×