De renovatie van het monumentale huizenblok aan de Lage Rijndijk in Leiden is dinsdagmiddag van start gegaan. Het komende jaar worden de panden volledig verbouwd door woningcorporatie De Sleutels. Na de renovatie zijn de woningen op de hoek met de Borneostraat duurzaam en toekomstbestendig.
Het renovatieplan heeft betrekking op 29 woningen en twee winkels. De winkels worden gerenoveerd tot woningen, waardoor er uiteindelijk 32 sociale huurwoningen ontstaan. Afgelopen juli tekende De Sleutels het contract met aannemer Hemubo. Nu in oktober gaan de werkzaamheden, volgens planning, daadwerkelijk van start.
Oude bewoners
Voor de verbouwing moesten de oude bewoners uit de panden vertrekken. Als de renovaties klaar zijn, kunnen zij met voorrang terugkeren. Dat zal niet hetzelfde zijn als eerst, aangezien de woningen anders ingedeeld worden. Waar de huizen nu bestaan uit een kleine eenkamerwoning beneden en een groter appartement boven, zal dit na de verbouwing omgedraaid zijn. Op de begane grond en de eerste verdieping komt een gezinswoning te huur, op de tweede verdieping en op zolder een appartement, bedoeld voor starters.
Klaar voor de toekomst
Een belangrijk doel van de renovatie is het verduurzamen van de woningen. Zo worden de woningen aangesloten op het stadswarmtenet en wordt isolatieglas aangebracht. “Deze woningen zijn straks echt helemaal klaar voor de toekomst”, aldus directeur-bestuurder Danny Wijnbelt van De Sleutels. Architect Jules Stefelmanns legt uit dat de huizen momenteel zonder fundering op een ondergrond van zand staan, waardoor ze langzaam wegzakken. Om de woningen te verstevigen voor de toekomst, wordt een betonnen fundering aangelegd.
De Eendracht
Het honderd jaar oude blok huizen kent een rijke geschiedenis. In 1925 werd het blok gebouwd door woningbouwvereniging De Eendracht. De Eendracht is een socialistische voorganger van De Sleutels. Het bouwen van deze huizen ging volgens het zogeheten tuinstadprincipe. Aanhangers van dit principe vinden het belangrijk dat er buiten het centrum van een stad prioriteit werd gegeven aan het bouwen van ruime woningen met tuin. Op deze manier werd het woongeluk van arbeiders voorop gesteld.
Geen nieuwbouw
Volgens Wijnbelt is dit de reden dat de woningen ook vandaag de dag nog ontzettend populair en geliefd zijn. In 2016 werden de woningen toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst. Met het renoveren van de woningen is ruim tien miljoen euro gemoeid, ongeveer drie ton per woning. Volgens Wijnbelt was dit een goed overwogen besluit. Hoewel het goedkoper was geweest om nieuwe woningen te bouwen van dit geld, vindt De Sleutels het belangrijk om ook de betekenis van de woningen voor de stad mee te wegen.
Sleutelstad-verslaggever Joost Bolten in gesprek met directeur-bestuurder van De Sleutels, Danny Wijnbelt.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907