Molen De Valk. (Foto: Gemeente Leiden)

Grote opknapbeurt voor Molen De Valk

Molen De Valk aan de Lammermarkt krijgt een opknapbeurt. De gemeente Leiden heeft een vergunning verstrekt voor het vervangen van de askop en het wiekenkruis. Beide onderdelen hebben te kampen met roestvorming. Dat bleek vier jaar geleden al bij een inspectie, maar nu zijn de eerste stappen voor een verbouwing dus echt gezet.

Voor het nieuwe wiekenkruis stapt de molen over van gelaste roeden (dit zijn de balken waar de wieken aan vastzitten) naar geklonken roeden. Het kan volgens molenaar Philip Pijnnaken nog wel anderhalf jaar duren voordat de nieuwe roeden klaar zijn. Dit komt omdat de geklonken roeden, die duurzamer zijn dan de huidige gelaste roeden, maar door twee bedrijven in Nederland geproduceerd worden. Voorlopig gaat de renovatie dus nog niet van start.

Wat opmerkelijk is, is dat ook de bovenas van de molen vervangen wordt. Dit is het onderdeel waar de wieken aan bevestigd zijn. Volgens Pijnnaken is het niet gebruikelijk dat dit onderdeel vernieuwd wordt. De huidige bovenas is vervaardigd in 1849 en gaat dus al 175 jaar mee. De nieuwe as is ruim drie keer zo stevig, en is dus een goede investering in de duurzaamheid van de molen.

De huidige slijtage aan de molen wordt volgens de vergunningaanvraag onder meer veroorzaakt door het veranderende landschap. In het stationsgebied verrijst steeds meer hoogbouw, wat tot gevolg heeft dat er ongelijke windbelasting op de wieken ontstaat. De huidige stalen roeden zijn berekend op een gelijkmatige belasting. Bij de huidige windomstandigheden is de druk groter op de uiteinden van de wieken, wat tot vermoeidheid in het metaal leidt. De slijtages brengen volgens Pijnnaken geen gevaar met zich mee. “Met deze reparaties zijn we alle veiligheidsrisico’s voor.”

Sleutelstadverslaggever Joost Bolten sprak met molenaar van Molen De Valk, Philip Pijnnaken.

Molen De Valk is in 1743 gebouwd en is 29 meter hoog. Daarmee is het de op een na hoogste molen van Nederland. Met de geplande onderhoudsbeurt wordt gezorgd dat de molen ook in de toekomst kan blijven draaien. Het hebben van een draaiende molen is volgens Pijnnaken een belangrijk beeld in de stad. Ook voor het onderhoud van de molen is het volgens hem belangrijk dat hij kan blijven draaien. “Een molen die een jaar stilstaat, komt overeen met een molen die tien jaar draait.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×