Marcus van der Valk met zijn moeder Truus en echtgenote Alice. (Foto: Van der Valk)

Bakermat Van der Valk-concern in Voorschoten op de schop

Wie over de Veurseweg in Voorschoten rijdt, ziet dat er al heel wat voorwerk is verricht, maar restaurant De Gouden Leeuw staat er nog. “Klopt, de sloop is aan de achterkant van het pand begonnen, dat zie je niet vanaf de weg”, zegt eigenaar Marcus van der Valk. Nog voor het eind van dit jaar moet het restaurant weg zijn om plaats te maken voor nieuwbouw.

De Gouden Leeuw in Voorschoten is de bakermat van het familieconcern Van der Valk. Hier begon het 150 jaar geleden met Martien van der Valk. Gerrit en Arie, de vader van Marcus, doorliepen hier de dorpsschool en maakten in de decennia erna het concern groot. Tegenwoordig zijn er ruim 100 hotels en restaurants.

Veurseweg
In 1939 is de oude boerderij De Gouden Leeuw plat gegaan voor de verbreding van de Veurseweg. In 1940 ging een nieuw pand open dat een stuk naar achteren was gebouwd. Het werd gebouwd door aannemer Laurentius. In 1941 en 1942 werd De Gouden Leeuw gevorderd door de Duitsers. Na de oorlog is de familie er weer volop aan de slag gegaan. “Het puntje van het dak is nog origineel uit 1939. Dat hebben we gehouden tijdens de diverse verbouwingen en uitbreidingen”, gaat Marcus verder. “De laatste verbouwing was in 2000.”

Brand
In 2021 ontstond er brand in het pand en moest het sluiten. Plannen voor nieuwbouw waren er al langer maar werden nu naar voren gehaald. “Het ingemetselde leeuwtje uit die tijd  hebben we ook gered. Dat komt in het nieuwe pand weer terug in de gevel.”

De stenen van het gesloopte pand van de Gouden Leeuw gaan overigens niet weg. “Die worden gebruikt bij verhardingen rondom het nieuwe hotel-restaurant en bij de nieuwe ondernemingen in Leiden en Zoetermeer.

Museum
In het nieuwe bedrijfspand komen naast een restaurant ook twaalf zalen, honderd hotelkamers en een terras met tuin. In de kelder is een bowlingbaan gepland met het lang aangekondigde Van der Valk Museum. Het pand wordt in landelijke stijl gebouwd met een half rieten dak, vergelijkbaar met het huidige pannenkoekenrestaurant.

2027
“De omgevingsvergunning is rond en als de sloop eind van het jaar voltooid is, kunnen we met de nieuwbouw beginnen”, vertelt Marcus. “We verwachten dat dat zo’n 2,5 jaar gaat duren, dus halverwege 2027 kan het nieuwe hotel-restaurant open. Ik kan niet wachten tot ik onze gasten daar kan ontvangen.”

Het is trouwens niet het enige bouwproject waar Marcus bij is betrokken. Begin november start de nieuwbouw van Van der Valk Leiden/Oegstgeest en in maart start de bouw van Van der Valk Zoetermeer.

Kleine Leeuw
En liefhebbers van het tijdelijke restaurant ‘De Kleine Leeuw’, dat achter De Gouden Leeuw staat, kunnen vanaf half 2027 in Hengelo terecht waar tegen die tijd een nieuw pand komt. “Het is ontzettend makkelijk om dit snel af te breken en weer op te bouwen”, lacht Marcus. “Ik denk dat er wel meer Van der Valken gebruik van gaan maken.”

Economie Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×