(Foto/video: Sonny Abdelfetah)

Knipkunst bij Kapsones Kappers: een bijzondere samenwerking

Een uniek concept aan de Doezastraat in Leiden: een kapsalon die de krachten heeft gebundeld met een kunstenares. Onder hetzelfde dak bevindt zich nu, voor minstens een jaar, ook een kunstatelier. Een bijzondere samenwerking die niet veel voorkomt. “Voor de meeste mensen voelt het eigenlijk heel erg eigen”, vertelt Nelly Brands, eigenaar van kapsalon Kapsones Kappers, aan Sleutelstad.

Het atelier wordt gerund door kunstenares Astrid Vlasman die de beslotenheid van een lokaal in de oude Kaasmarktschool door de samenwerking verruilt met een publiek toegankelijk atelier. Haar werk bestaat vooral uit schilderijen van gescheurd papier, in combinatie met textiel, olieverf en afbeeldingen. “Ik gebruik eigenlijk papier alsof het verf is. Ik scheur en ik plak met lijm, dat is eigenlijk het enige wat ik doe”, zegt de kunstenares over haar werkstijl.

Naar buiten
Voor Vlasman is het even wennen om haar atelier in een kapsalon te hebben. “Eerst dacht ik, dit is natuurlijk niks. Ik was zo gewend om in mijn eentje te werken,” vertelt ze. Voor het eerst werkt ze nu in een open ruimte, na jaren van isolatie. “Er lopen continu mensen door mijn werkplek heen, en dat is een uitdaging. Maar als ik me wil afsluiten, kan ik altijd nog een koptelefoon opzetten.” Toch kijkt de kunstenares met een glimlach naar de toekomst: “Niet afgesloten in je eigen holletje, maar naar buiten toe. Deze tijd vraagt erom om meer naar buiten te treden,” zegt ze.

Interactie
Vlasman is van plan om ook workshops te geven vanuit haar atelier. “Mensen kunnen op een inloopochtend komen en aan tafel met mij werken. Het idee is dat het echt iets wordt, waarbij mensen betrokken worden,” aldus de kunstenares. Het atelier zal in ieder geval een jaar in de kapsalon aan de Doezastraat blijven. Na die tijd besluiten Brands en Vlasman of ze de samenwerking voortzetten.

Kapsones
Ook voor de kapsalon is de nieuwe situatie even wennen. “We hebben de kapstoelen naar achteren verplaatst om ruimte voor Astrid te maken. Maar dat werkt tot nu toe prima.” De twee kennen elkaar via het netwerk ‘Top 50 Vrouwen Leiden‘ dat daarmee ook het nut maar weer eens bewijst.

Cultuur Economie Leiden Cultuur


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×