De Stichting Huisvesting Werkende Jongeren (SHWJ) en Leidse schoolbesturen hebben de handen ineen geslagen om jonge leraren met voorrang van woonruimte te voorzien. Vrijdagmiddag werd daarvoor een convenant gesloten. De samenwerking kwam tot stand op initiatief van de gemeente Leiden via de werkgroep Aantrekkelijke Stad van de Leidse Educatieve Agenda (LEA).
Drie Leidse schoolbestuurders, Paul Dirkse (PROO), Reinier van de Wal (SCOL) en Brian Groot (Haanstraschool) hebben namens de basis- en middelbare scholen in de Leidse regio hun handtekening onder de set afspraken gezet. “Dat is goed nieuws voor jonge leraren die een woning zoeken in de Leidse regio”, zegt SHWJ-directeur Arie Feij. “De SHWJ gaat het onderwijs in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude aan tien woningen per jaar helpen. Die zijn bedoeld voor leraren onder de 28 jaar die zelfstandige woonruimte zoeken.”
Scheikundeleraar
“De mogelijkheid om jaarlijks tien jonge leraren aan woonruimte te helpen, is het resultaat van een mooi partnerschap en levert een belangrijke bijdrage aan het aantrekkelijk houden van werken in het onderwijs in de Leidse regio. Daar mogen we trots op zijn”, aldus bestuurder Reinier van de Wal van SCOL. Ook rector Annick Dezitter van het Da Vinci College is blij met de regeling. “We hebben in de aanloop naar dit convenant zelfs al een leerkracht behouden door hem woonruimte aan te kunnen bieden.” Die leraar is de 25-jarige scheikundeleraar Bas Hustinx. Hij moest zijn woning uit en daardoor was het zowel voor hem als voor zijn school onzeker of hij dit schooljaar wel scheikunde kon blijven geven in Leiden. Dankzij het woningaanbod van SHWJ is hij de komende jaren van woonruimte verzekerd.
Feij: “Als organisatie die zich inzet voor huisvesting voor de werkende jongeren vinden wij het belangrijk om onze bijdrage te leveren om jonge leerkrachten voor de regio Leiden te behouden. Het bieden van een dak boven het hoofd aan tien jonge leraren per jaar is een mooi begin. We weten dat de behoefte nog veel groter is en blijven ons daarom actief inzetten voor de uitbreiding van het aantal jongerenwoningen om onze stad aantrekkelijk te houden voor leraren. Zijn SHWJ is op verschillende plekken in Leiden en de regio bezig met nieuwe woningbouwprojecten.”
Urgent
Ook wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs) onderstreept het belang van voldoende woonruimte voor leerkrachten: “Alle kinderen verdienen de kans op goed onderwijs en de mogelijkheid om hun talenten te ontwikkelen. Maar dat is lastig als er te weinig leraren zijn. Daarom vind ik het ontzettend mooi dat Stichting Huisvesting Werkende Jongeren als betrokken maatschappelijke organisatie samen met de Leidse schoolbesturen zich in wil zetten voor het behoud van jonge leraren door jaarlijks tien woningen te reserveren voor leraren die urgent huisvesting nodig hebben.”
Chris de Waard ging naar het tekenmoment en sprak daar met SHWJ-directeur Arie Feij, directeur Annick Dezitter van het Da Vinci College, bestuurder Reinier van de Wal van SCOL en Jessica Hillhorst van de gemeente Leiden.
Politieagenten en zorgmedewerkers
Wethouder Jermoumi hoopt dat meer Leidse partijen, ook buiten het onderwijs, het voorbeeld volgen. “We hebben elkaar meer dan ooit nodig om oplossingen te vinden voor het onderwijs. Die creativiteit met elkaar voor het onderwijs maakt dat we in 2025 Nationale Onderwijsstad zijn.” Hij wordt op zijn wenken bediend. Donderdag nam de Leidse gemeenteraad een voorstel van het CDA aan, waarin het college wordt opgeroepen niet alleen voor onderwijzend personeel, maar ook voor politieagenten en zorgmedewerkers een voorrangsregeling in het leven te roepen. Dat betekent dat ook woningbouwcorporaties aan zo’n regeling gaan werken.
Een voorstel van CDA-raadslid Tobias Sandoval Garcia kreeg voldoende steun. Er komt een voorrangsregeling voor het toewijzen van sociale en middeldure huurwoningen voor onderwijs- en zorgpersoneel en politieagenten.
Voorwaarden
Leerkrachten die voor een SHWJ-woning in aanmerking willen komen, moeten zijn ingeschreven bij SHWJ en bij Huren in Holland Rijnland. Hij of zij moet een onderwijsbevoegdheid hebben en een arbeidscontract voor minimaal 23 uur per week op een school voor (speciaal) basis- of voortgezet onderwijs in de Leidse regio. Het gaat om een ‘jongerencontract’ van vijf jaar, met een mogelijkheid tot twee jaar verlenging. Hierna moet de leraar zelf andere woonruimte zoeken.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907