De Nederlandse (huis)mug lijkt toch meer gevaar te kunnen veroorzaken dan eerder gedacht. Ondanks dat muggen nu vrij weinig kwaad doen, is het wel een aandachtspunt voor de toekomst.
Klimaatwetenschapper Sam Boerlijst van Universiteit Leiden ontdekte eerder dit jaar dat de mug heel goed tegen klimaatveranderingen kan. We gaan in de toekomst dus steeds meer last krijgen van muggen en de ziektes die zij verspreiden. “De klimaat- en landveranderingen van de afgelopen jaren hebben bijvoorbeeld gezorgd voor een zouter kustgebied”, vertelt Boerlijst in een interview met de Universiteit leiden.
Afgelopen jaar deed hij, met andere onderzoekers over het hele land, onderzoek in de Hortus Botanicus naar de weerbaarheid van de mug in verschillende klimaten. Hij ontdekte daar dat de Nederlandse huismug beter tegen klimaatveranderingen, zoals verzilting, kan dan eerder werd gedacht. “En dat is zorgwekkend”, zegt Boerlijst. “Ze passen zich snel aan aan verstoorde gebieden, waardoor de populatie in brak water bijvoorbeeld sneller kan groeien dan concurrerende soorten. Ook hebben de larven daar geen natuurlijke vijanden.” Bij een groeiende muggenpopulatie kunnen ziektes als het West-Nijlvirus zich makkelijker verspreiden.
Het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) meldde eerder dit jaar ook al dat door opwarming, veranderingen in neerslag en een toename van de overstromingskans er een gunstiger klimaat voor verspreiders van infectieziekten, zoals teken en muggen ontstaat. Coördinator One Health PACT en hoofd van de afdeling Viroscience in het Erasmus MC, Marion Koopmans, deelt deze zorgen ook. “We gaan hierdoor meer problemen krijgen met door muggen overdraagbare ziekten”, voorspelt Koopmans.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907