Brieven over het lot van politieke gevangenen gaan meestal naar landen ver weg. Maar studenten van mboRijnland die dit jaar meedoen aan de actie Write for Rights van Amnesty International, doen ook een beroep op de gemeente Lisse om een jonge dakloze student te helpen.
In de aula van mboRijnland aan de Breestraat staan negen plastic bakken klaar om de brieven aan regeringsleiders in Angola, Belarus en Saudi-Arabië in op te vangen. Nummer tien is voor de gemeente Lisse. De klas social work van docent Astrid Prakke-Bruins organiseert de brievenactie. En zij ruimden ook graag een plek in voor een jongeman van 22 jaar die geen veilig thuis heeft en al twaalf weken is zijn auto slaapt.
Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over schrijfactie Amnesty International op mboRijnland in Leiden.
De brief kent dezelfde opbouw als de brieven van Amnesty International. Een beleefde oproep tot actie, omdat iedereen gelijke kansen verdient. En omdat de gemeente kwetsbare inwoners kan helpen en beschermen. Zo gaat de actie Write for Rights ineens ook over mensenrechten twintig kilometer verderop.
Schrikken
De studenten Demi en Shivam zijn tweedejaars social work aan het mboRijnland. Van de schrijfactie en Amnesty International hadden ze nog nooit gehoord. Maar de verhalen van de mensen voor wie er nu geschreven wordt, komen wel binnen. “Ik schrik daar echt wel van. Dan denk je wat is het in Nederland goed geregeld dat je zo vrij bent.”
Door de brievenactie hebben de studenten geleerd over mensenrechten wereldwijd, maar ook in Nederland. Maar het is ook van waarde voor hun studie. “Je leert organiseren, zaken aanpakken, op medestudenten afstappen en hen vragen een brief te ondertekenen”, zegt Shivam. “Dat zijn vaardigheden die je gewoon moet hebben en wij hebben nu gezien dat als je een goed verhaal hebt, dat studenten dan ook brieven ondertekenen.”
Docent Prakke-Bruins is trots op wat de studenten allemaal doen. “Soms zie je een verlegen student ineens naar voren stappen. Het begint met iemand aanspreken die ze al kennen, maar daarna gaat het steeds gemakkelijker. Dit is de hybride klas, dus leren in de praktijk en daar horen ook dit soort opdrachten bij. Volgend jaar gaan we het zeker weer doen. Met een nieuwe klas.”
Breestraat
Ook op de Hogeschool Leiden schrijven studenten op dinsdag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, brieven. Woensdagochtend gaat de actie op mboRijnland nog door. Iedereen die wil kan op de Breestraat 46 naar binnenlopen en een brief schrijven in de aula. Op zaterdag 7 december konden mensen ook in de bibliotheek aan de Nieuwstraat terecht om brieven te schrijven.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907