De verwijderde klok op de hoek van de Lijsterstraat en de Rijnsburgerweg in betere tijden.

Klok weg, maar Vogelwijk hoopt dat gemeente tijd terugdraait

“Zet de klok terug in de Vogelwijk.” Met die oproep richt het bestuur van de Stichting Wijkcomité Vogelwijk zich tot de Leidse raadsleden. De buurt mist de klok op de hoek van de Lijsterstraat en de Rijnsburgerweg. De klokken worden door de gemeente weggehaald om kosten te besparen.

Dat de klok zonder overleg met de buurt is weggehaald vindt de wijk niet alleen ‘uitermate jammer’, maar het getuigt ook van weinig historisch besef. Volgens de Vogelwijk zijn de klokken in de openbare ruimte belangrijke ijkpunten en ontmoetingsplekken in een buurt.

Tram
“Toegegeven, onze klok was niet echt oud, want hij stamde uit de jaren zestig. En het belang als tijdmeter is in 2024 wellicht ook wat minder. Maar dit markante object geeft niet alleen de tijd aan, het is vooral sinds jaar en dag een ijkpunt voor wie de ingang van de Vogelwijk zoekt. En vroeger ook naar de Annakliniek in die wijk, want daar stapte je uit de tram en later de bus. Oudere bewoners kunnen nog vertellen dat dit het punt was waar je afsprak met vriendjes of vriendinnetjes”, schrijft secretaris Joke Ouwehand van het wijkcomité.

Hoogleraren
Overigens is een stukje verderop ook een tweede klok weggehaald. Het gaat om het exemplaar bij het Poortgebouw van het LUMC. “Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw was deze klok jarenlang elke woensdagmiddag de verzamelplek van wandelclub ‘De Beentjes’, een illuster gezelschap bestaande uit de hoogleraren Barge, Van der Hoeve, Heering, Huizinga en Meijers, die behoefte hadden aan interfacultair contact.”

Ontmoetingsplek
Het wijkvereniging klom in de pen na een serie reacties van zowel bewoners als oud-bewoners van de Raadsherenbuurt en de Vogelwijk. “Niet alleen toen, maar ook in deze tijd fungeerde de klok tot voor kort als een ontmoetingsplek en ijkpunt.”

Bloemlezing reacties

• Mijn kinderen spraken op weg naar school ‘s ochtends om 8.15 uur ‘onder de klok af’.
• Ik gebruik de klok altijd als ijkpunt, ook voor anderen als ik ze vertel waar ze de wijk in moeten. Dat geldt met name voor ouderen met slecht zicht, die hun weg moeilijk vinden zeker in het donker.
• De klok was tot voor kort voor menig voorbijganger een ijkpunt, tot op de dag dat hij werd weggehaald (of de juiste tijd niet meer aangaf), want u weet: een Leienaar kijkt in het verkeer niet op zijn mobiel.
• Ik mis nu regelmatig de afslag naar de Lijsterstraat, vooral als het zicht slecht is in het donker of als het regent, terwijl het nooit misging toen de klok er nog stond.
• Op de fiets zijn de klokken in de stad mijn ijkpunten of ik op tijd op mijn werk zal zijn of toch nog wat harder moet racen. Het eerste ijkpunt is altijd de Lijsterstraat-klok.
• Kostenbesparing akkoord, maar welk gat in de begroting kan/moet met deze bezuinigingsmaatregel worden gedicht?

Iconische waarde
Het is duidelijk. De klokken worden node gemist. Als herkenningspunt, maar ook omdat ze deel uitmaken van de stad. “De prachtige historische kern van Leiden, maar ook de Vogelwijk, Raadsherenbuurt, Houtkwartier en de Rijnsburgerweg als belangrijke verbinding, verdienen een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte. Daar hoort een passende inrichting bij met beeldbepalende elementen, zoals de klokken dat tot voor kort waren.”

De klokken hebben volgens de briefschrijvers een iconische waarde en dragen bij aan een prettige leefomgeving. De brief besluit met een hartenkreet: “Gemeente: het is nog niet te laat, de tijd kan hier nog teruggedraaid worden. Zonder deze iconische objecten is het straatbeeld niet compleet. Daarom het verzoek: zet onze klok terug.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×