De gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude hebben samen met woningbouwcorporaties en maatschappelijke organisaties een set afspraken getekend om huisuitzetting bij huurschuld te voorkomen.
Met dit convenant zetten alle partijen zich in om te voorkomen dat inwoners uit huis worden gezet, zegt de Leidse wethouder Abdelhaq Jermoumi. Samen met zijn collega-wethouders uit de vier Leidse buurgemeenten tekende hij voor dat beleid. “Sinds 2021 is het wettelijk geregeld dat bijvoorbeeld woningcorporaties betalingsachterstanden aan de gemeente doorgeven. Daardoor weten we het in een vroeg stadium als iemand financiële problemen heeft.”
Waar vroeger de deurwaarder met opgeheven vingertje aan de deur kwam als mensen de huur niet betaalden, ligt de nadruk nu veel meer op het aanbieden van hulp om via een traject tot een oplossing te komen. Jermoumi: “Het is echt de bedoeling dat niemand meer op straat komt te staan door een huurachterstand.”
Wethouder Jermoumi tekende het convenant namens de gemeente Leiden.
Die ‘vroegsignalering’ zorgt er nu ook al voor dat sneller dan voorheen wordt geprobeerd om hulp te bieden aan mensen die in de problemen komen. “Soms is er niets aan de hand en heeft iemand alleen een keer te laat betaald, dan hoeven we dus niet in actie te komen. Maar in andere gevallen gaan we kijken hoe we iemand kunnen helpen”, zegt Jolanda Wolfs. Ze is manager bij Incluzio en dat is de maatschappelijke organisatie die deze taak in Leiderdorp vervult. In Leiden zijn dat bijvoorbeeld de sociale wijkteams.
Jolanda Wolfs is met Incluzio Leiderdorp verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen met een huurachterstand.
Naast een aantal maatschappelijke organisaties hebben donderdagmiddag ook alle woningcorporaties die in onze regio actief zijn hun handtekening onder de afspraken gezet. Naast de algemene Leidse corporaties De Sleutels en Ons Doel zijn dat ook studentenhuisvester DUWO en de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren. Uit de regiogemeenten tekenden Rijnhart Wonen en WYwonen mee.
SHWJ-directeur Arie Feij over de manier waarop zijn corporatie omgaat met betalingsachterstanden van huurders.
De Stichting Huisvesting Werkende Jongeren probeert volgend directeur Arie Feij altijd met huurders tot een oplossing te komen bij betalingsproblemen. Toch leidt huurachterstand een keer of twee per jaar tot het uit huis zetten van huurders.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907