De Partij van de Arbeid en de SP in Leiden vinden dat de Participatiewet tekortschiet in het bieden van structurele oplossingen voor bijstandsgerechtigden. In plaats van mensen te ondersteunen op weg naar werk, veroorzaakt de wet vaak onnodige stress en onzekerheid. De partijen hebben daarom aan het Leidse college van burgemeester en wethouders gevraagd om niet vast te houden aan regels die in hun ogen niet werken.
De raadsleden Esmee van Meer (PvdA) en Thomas van Halm (SP) pleiten voor burgerlijke ongehoorzaamheid bij bijstandsuitkeringen. “De Participatiewet zou als doel moeten hebben dat meer mensen werk vinden. De afgelopen jaren is echter duidelijk geworden dat de Participatiewet veel tekortkomingen heeft”, aldus Van Meer en Van Halm.
Crowdfunding
“Vakbond FNV roept gemeenten op om burgerlijk ongehoorzaam te zijn bij het uitbetalen van bijstandsuitkeringen. De vakbond pleit ervoor dat gemeenten landelijke regels niet volgen als die nadelig zijn voor de meest kwetsbare mensen. Daar sluiten de twee partijen zich bij aan. Een opvallend voorbeeld van die burgerlijke ongehoorzaamheid noemen de raadsleden een actie van de gemeente Utrecht die via een inzamelingsactie 100.000 euro heeft opgehaald om een financiële buffer te creëren voor bijstandsgerechtigden. Het gaat om 1.000 euro per persoon.
“Hoewel crowdfunding geen gebruikelijke methode van de overheid is, laat dit initiatief zien hoe gemeenten creatief en moedig kunnen inspelen op urgente problemen.” Het gaat niet alleen om hulp, maar wat de PvdA en de SP betreft ook om een krachtig signaal als landelijke regels tekort schieten en te weinig maatwerk bieden. Van Meer en Van Halm willen dat ook Leiden maatregelen neemt om bijstandsgerechtigden te ondersteunen bij financiële onzekerheden. Ook in Leiden zou crowdfunding daarmee een middel kunnen zijn.
Taaleis
Een ander voorbeeld dat de FNV noemt, is het negeren van de taaleis. Volgens de Participatiewet moeten mensen in de bijstand basiskennis van de Nederlandse taal hebben of hieraan werken. “In praktijk zorgt deze eis vaak voor extra stress, zonder dat het de werkloosheid vermindert. De focus op taalvaardigheid leidt af van de kernproblemen, zoals een tekort aan passende banen en ondersteuning.” De vragenstellers willen nu van het college weten hoe Leiden met die taaleis omgaat.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907