Fonds 1818, het regionale vermogensfonds dat maatschappelijke projecten in Zuid-Holland ondersteunt, doneerde in 2024 meer dan 12 miljoen euro aan initiatieven in de regio. Daarvan ging ruim 1 miljoen euro naar 95 projecten in Leiden. Met deze steun helpt het fonds zowel grote maatschappelijke organisaties als kleine buurtinitiatieven.
Directeur Sanne ten Bokkel Huinink kijkt tevreden terug op het jaar, ondanks een unieke uitdaging: “Voor het eerst was ons donatiebudget al bijna op voordat het jaar voorbij was. Daarom heeft ons bestuur besloten om één miljoen euro extra beschikbaar te stellen. Zo konden we ook dit jaar alle mooie plannen die bij ons binnenkwamen ondersteunen.”
Vrijwilligers
Een opvallende ontwikkeling in 2024 is de stijging van het aantal vrijwilligers. Dat is volgens het CBS weer op het niveau van vóór de coronapandemie. Volgens Ten Bokkel Huinink speelt dit een belangrijke rol in het toenemende aantal aanvragen dat Fonds 1818 ontving. “Vrijwilligers zijn onmisbaar in de projecten die we steunen. Nu veel organisaties weer op volle kracht draaien, zien we dat ze meer initiatieven oppakken. Vaak vragen ze daarvoor financiering aan bij ons.”
Meer aanvragen
Hoewel de toename van vrijwilligers positief is, ziet Fonds 1818 ook een andere trend. De stijgende kosten en andere maatschappelijke uitdagingen zorgen ervoor dat steeds meer organisaties een beroep doen op het fonds. “We zien aanvragen variëren van buurthuizen die dringend renovatie nodig hebben tot groepen mensen die moeite hebben om rond te komen,” aldus Ten Bokkel Huinink. “Wanneer steun van de gemeente of het Rijk wegvalt, stappen organisaties vaker naar ons. We doen wat we kunnen, maar blijven altijd binnen de kaders van ons donatiebeleid.”
Leidse projecten
Tussen de 95 gesteunde projecten in Leiden sprongen, voor Fonds 1818, twee initiatieven eruit. Een daarvan is de uitvoering van het toneelstuk Het beleg van de stad, georganiseerd door de Historische Vereniging Oud Leiden ter gelegenheid van de 450e viering van Leidens Ontzet. Het project bereikte bijna 900 mensen, waaronder scholieren, nieuwe Nederlanders en bezoekers met een smalle beurs.
Daarnaast kreeg Stichting Thuisgekookt een donatie. Deze organisatie koppelt vrijwillige thuiskoks aan buurtgenoten die niet zelf kunnen koken of behoefte hebben aan sociaal contact. “Eten verbindt mensen,” vertelt projectadviseur Murat Aslancik. “Thuisgekookt heeft een prachtige manier gevonden om vraag en aanbod samen te brengen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907