De gemeente Leiderdorp werkt aan hernieuwd beleid om de woningmarkt betaalbaarder te maken. Ook moet het makkelijker worden om te sturen op doelgroepen, zoals starters en ouderen.
Met de nieuwe regels hoopt het college van burgemeester en wethouders het woonklimaat in het dorp te verbeteren. Ook moet er met name voor starters, ouderen, doorstromers en bijzondere doelgroepen meer woonruimte komen. Het nieuwe beleid is opgedeeld in drie aparte beleidsregels die overeenkomen met de ambities uit het coalitieakkoord.
Betaalbaar
De eerste regel is dat twee derde van de woningbouw betaalbaar moet zijn. Daarmee verplicht het college zich dat minstens 35 procent van de woningbouwontwikkeling uit sociale huurwoningen moet bestaan. Daarnaast wordt er een nieuwe categorie aan het middensegment toegevoegd: de sociale koopwoning met een maximumprijs van 220.000 euro. Die prijs verschilt sterk met de grens die het Rijk hiervoor aanhoudt (435.000 euro) en die gelijk is aan de Nationale Hypotheekgarantiegrens. Het gemeentebestuur kiest voor een ander prijsplafond, omdat zij die van het Rijk voor veel mensen onhaalbaar vindt.
Doelgroepen
Met het vernieuwde beleid wil de gemeente beter sturing kunnen geven aan specifieke doelgroepen voor woningbouwprojecten. Die wordt dan bepaald op basis van inkomen. Om dat beter te laten matchen worden voortaan stevige huur- en koopprijsgrenzen gehanteerd. Voor seniorenwoningen gelden aparte eisen. Enkele hiervan zijn dat de woning gelijkvloers moet zijn en dat er ruimte moet zijn voor verzorging aan bed.
Zelfbewoningsplicht
De derde en laatste regel is het invoeren van een zelfbewoningsplicht. Deze wil de gemeente vaststellen op vijf jaar. Of dat door kan gaan is nog niet volledig zeker. Een zelfbewoningsplicht gaat namelijk in tegen het eigendomsrecht en daar is vanuit het Rijk nog geen wettelijk onderscheid voor gemaakt. Een rechter zou een zelfbewoningsplicht, vooral met een langer termijn, daardoor als onredelijk kunnen beoordelen.
Door de nieuwe Omgevingswet mag het college nu zonder instemming van de gemeenteraad aanpassingen doen aan het woonbeleid. Ter compensatie stellen B&W dit beleid nu eerst in concept voor aan de raad. Op basis van dat concept mogen de raadsleden hun wensen en bedenkingen over de plannen uiten. Met die inbreng maakt het college daarna een definitieve versie.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907