Waterspeelplaats Cronesteyn is niet langer een officiële zwemlocatie. Dat heeft de provincie Zuid-Holland besloten. De waterkwaliteit is er al jaren achtereen zo slecht dat er niet gezwommen kan worden en er blijkt geen oplossing voorhanden. De gemeente Leiden en Hoogheemraadschap van Rijnland hebben al veel gedaan om de waterkwaliteit te verbeteren, maar zonder afdoende resultaat.
“Als wethouders vinden we dit erg spijtig, maar gezien de hardnekkige aard van de problemen met de waterkwaliteit hebben we begrip voor de beslissing”, schrijven de wethouder Abdelhaq Jermoumi en Ashley North in een gezamenlijke brief een de gemeenteraad. “We gaan ons inspannen om het verlies aan speelmogelijkheden te compenseren.”
De waterspeelplaats in Park Cronesteyn is in 2015 geopend en staat sindsdien op de lijst van formele zwemwaterlocaties die jaarlijks wordt opgesteld door de provincie Zuid-Holland. Dat betekent dat het zwemwater tijdens het zwemseizoen dat loopt van 1 mei tot 1 oktober regelmatig wordt gecontroleerd. Er wordt dan gekeken of het water schoon en veilig genoeg is om te zwemmen.
Poepbacterie
Er wordt door de omgevingsdienst vooral gecontroleerd op de aanwezigheid van de poepbacterie E. coli, darmbacteriën (intestinale enterococcen) en blauwalgen. Als er iets niet in orde is, worden maatregelen genomen zoals het plaatsen van borden met een negatief zwemadvies of zwemverbod. De provincie wijst de zwemwaterlocaties jaarlijks aan en houdt zich daarbij aan de Europese Zwemwaterrichtlijn. Het beschermen van de gezondheid van zwemmers staat daarbij voorop.
Het speelstrandje en het water in Cronesteyn voldoen al jaren niet aan de eisen en is in praktijk al jaren ongeschikt als plek om te zwemmen. Voor het komende zwemseizoen wordt de Waterspeelplaats Cronesteyn daarom niet langer aangewezen als een officiële zwemlocatie. De waterspeelplek met drinkwater en zwengelpompen voor jongere kinderen blijft gewoon open en geeft geen problemen.
Rioolwater
Provincie, waterschap, omgevingsdienst en gemeente hebben de afgelopen jaren nauw samengewerkt om de waterkwaliteit in de waterspeelplaats te verbeteren. Er zijn daarvoor veel maatregelen uitgevoerd. Zo werd er apparatuur geplaatst om meer zuurstof aan het water toe te voegen, zijn er dammen geplaatst om het water beter door de speelvijver te leiden en is de inlaat verplaatst, waardoor het water niet meer langs de reigerkolonie komt. Ook wordt de inlaat dichtgezet bij hevige regenval, waardoor ongezuiverd rioolwater niet in de speelvijver kan stromen. Daarnaast zijn planten verwijderd om de speelvijver minder aantrekkelijk te maken voor in het water poepende vogels en is er vorig jaar een hek geplaatst om watervogels en honden te weren.
“Helaas hebben deze maatregelen niet het gewenste effect bereikt. De zwemlocatie had in heel 2024 een negatief zwemadvies. Recent DNA onderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van de poepbacteriën afkomstig zijn van watervogels en vogels die in de omringende bomen zitten of in het park rondvliegen. Omdat de vogels een natuurlijk onderdeel van de omgeving zijn, is de impact van de vervuiling die zij in het water veroorzaken vrijwel onmogelijk in te perken”, aldus de twee wethouders.
Compensatie
De gemeente gaat nu inzetten op meer ‘natuurlijk spelen’ in Cronesteyn in plaats van zwemmen. Zo moet de speelwaarde die verloren gaat, worden gecompenseerd. Het strand en het hekwerk worden verwijderd en de groene oever wordt hersteld. “Dit past binnen het beschikbare beheerbudget voor de waterspeelplaats.” De herinrichting gebeurt vóór 1 mei, omdat dan het zwemseizoen start.
Kinderraad
Naast de aanpassingen die de gemeente nu op korte termijn gaat uitvoeren, wordt de speelplek later nog attractiever maken. De Kinderraad die Leiden sinds eind vorig jaar heeft, gaat daarover meedenken. “Het uitdagender inrichten van de speelplek Cronesteyn is voor de Kinderraad een mooie, concrete casus.” Op 21 januari is voor de Kinderraad een workshop
georganiseerd, waarbij de kinderen in groepjes zelf aan de slag gingen met het ontwerpen van de waterspeelplaats bij Cronesteyn.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907