De 51-jarige vrouw uit Leiden die afgelopen zondag overleed nadat ze voor de tweede keer binnen een week uit het ijskoude water van Rijn was gehaald, was al geruime tijd in beeld bij verschillende hulpverleningsinstanties. De zwaar verslaafde vrouw verbleef regelmatig bij de daklozenopvang van De Binnenvest.
“We hebben lang met alle betrokken partijen gezocht naar een oplossing om deze vrouw een veilige plek met de juiste zorg te bieden”, zegt directeur-bestuurder Emmy Klooster van De Binnenvest. “Het is enorm verdrietig dat die plek niet gevonden is.”
Uitzichtloze situatie
Ook bij de gemeente Leiden was de situatie van de vrouw bekend. “De meervoudige problematiek waar zij mee te maken had, was uiterst complex en zorgen waren groot. Er is op tal van manieren hulpverlening ingezet en aangeboden, ook in haar laatste dagen”, zo laat de woordvoerder van burgemeester Heijkoop desgevraagd aan Sleutelstad weten. “Ondanks alle inzet gleed mevrouw steeds verder af en raakte in een uitzichtloze situatie. Het nieuws over haar overlijden maakt indruk. Ondanks alle bemoeienissen bleek haar proces niet te keren.”
Onderkoelingsverschijnselen
De vrouw werd op 5 februari door de politie uit het water gehaald nadat ze bij de Rijndijk in de Stevenshof het water in was gegaan. Ze werd toen met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Toen werd ook duidelijk dat het ging om iemand die uit de daklozenopvang was gezet. Dat laatste wordt ook bevestigd door Klooster. “Soms ging het gewoon niet en moesten we haar wegsturen. Andere keren liep ze zelf weg.”
Sheltersuit
De Binnenvest stuurt mensen alleen in uiterste nood weg. Als het koud is krijgen ze bovendien een sheltersuit mee. “Dat is een soort slaapzak die je aan kunt trekken om in de kou buiten te verblijven en daar hebben we er altijd een paar van op voorraad. Dat is ook hier gebeurd”, vertelt Klooster. “Na de ziekenhuisopname hebben we haar ook weer opgevangen. Maar ze vertrok al snel weer uit eigen beweging.”
Extreme overlast
Volgens Klooster kunnen cliënten vrijwel altijd bij de daklozenopvang terecht voor overnachting. “Soms worden wij echter geconfronteerd met personen die geweld gebruiken en een gevaar vormen voor anderen, personen die strafbare feiten plegen, voor extreme overlast zorgen óf op andere manieren zorgen voor onhoudbare situaties in onze opvang. In dergelijke gevallen staan we voor uiterst moeilijke beslissingen. Zo’n beslissing kan zijn om iemand tijdelijk de toegang te ontzeggen. Dit gebeurt altijd in overleg met alle betrokken partijen waaronder de gemeente, politie, andere zorgaanbieders en het veiligheidshuis.”
De Binnenvest laat mensen die weggestuurd worden of zelf vertrekken volgens Klooster niet aan hun lot over. “Ons outreachend team is op straat aanwezig en blijft in contact met mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen. We doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om hen te ondersteunen. Iedereen verdient een veilige plek om te verblijven. Daar zetten wij ons dagelijks met hart en ziel voor in.”
Winteropvang
Dit jaar is door De Binnenvest daarom voor het eerst ook een permanente winteropvang geopend. “Daardoor hebben mensen die normaal geen toegang hebben tot opvang in deze maanden een warme en veilige plek. We willen voorkomen dat mensen in de kou staan, ongeacht hun situatie. Tegelijkertijd zien we, zowel landelijk als in Leiden, dat het vinden van passende opvang voor sommige mensen heel moeilijk is. Dit hangt dan samen met hun gedrag in de groep van daklozen. In onze regionale opvang bieden we toch, zoveel als mogelijk, zorg en onderdak aan deze doelgroep.”
Klooster maakt zich al langer zorgen om het gebrek aan gespecialiseerde opvangplekken voor mensen die niet in een groep opgevangen kunnen worden en veel zorg nodig hebben. “We willen een duurzame oplossing voor deze complexe problematiek, maar die is er nu gewoon niet. Dit tragische voorval onderstreept de urgente noodzaak ervan.”
GHB
De noodzaak van specialistische opvang neemt toe nu ook in de Leidse regio het aantal mensen dat verslaafd is aan GHB toeneemt. Gammahydroxyboterzuur, zoals de drug voluit heet, is extreem verslavend. Het is bovendien een heel goedkope harddrug die door verslaafden vaak zelf wordt gemaakt van schoonmaakmiddelen. “En eenmaal verslaafd is het bovendien heel erg moeilijk om er vanaf te komen en de kans op terugval is groot”, meldt het Trimbos Instituut dat een veelbelovende methode heeft ontwikkeld om de GHB-problematiek aan te pakken.
Oververhit
Symptomen van GHB-gebruik kunnen ingrijpend zijn. Mensen kunnen in coma raken of ernstige ademhalingsproblemen krijgen, omdat de ademhaling wordt verdoofd. Ook stikken in eigen braaksel of tong komt voor en mensen kunnen sterk afkoelen of juist oververhit raken. Dat laatste is mogelijk ook bij de 51-jarige Leidse gebeurd, waardoor ze het koude water inging.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907