Op de foto van links naar rechts: Maura Ringelberg, Sem Overduin, Sara Lendfers, Lisa ter Haar en Daan Binnendijk. (Foto: PvdA/GroenLinks Leiderdorp)

Leiderdorpse jongeren willen meepraten, maar missen ook kennis over de gemeenteraad

Leiderdorpse jongeren willen graag meer betrokken worden bij de lokale politiek, maar een nog grotere groep weet nog nauwelijks hoe de gemeenteraad werkt. Volgens het adviesrapport ‘Je bent jong en je wilt wat voor Leiderdorp‘ van PvdA/GroenLinks-raadslid Sem Overduin moet de gemeente met deze punten aan de slag. Overduin overhandigde het rapport maandag voor het Politiek Forum aan wethouder Daan Binnendijk.

In het rapport verwijst Overduin direct naar een passage uit het coalitieakkoord van 2022, waarin staat dat de gemeente zich extra moet inspannen om de participatie van jongeren te verbeteren. Het adviesrapport bevat verschillende aanbevelingen om dit te realiseren. “Jongeren hebben een ander perspectief dan volwassen. Door jongeren actief mee te laten denken en beslissen, sluiten de besluiten die genomen worden beter aan bij hun belevingswereld en krijgt de gemeente een beter beeld van de wensen, behoeftes en zorgen van jongeren”, aldus Overduin.

Enquête
Om tot concrete adviezen te komen over het verbeteren van de betrokkenheid van jongeren, is in het voorjaar van 2024 een enquête uitgezet. In vijf weken tijd werd deze door 127 Leiderdorpse jongeren ingevuld. Uit de resultaten blijkt dat ruim 60 procent van de respondenten onvoldoende weet wat de gemeenteraad doet. Daarnaast gaf 38 procent aan graag meer betrokken te worden bij de lokale politiek, terwijl slechts 7,1 procent van de jongeren zich nu al voldoende betrokken voelt.

Er is ook gevraagd naar de mening van de jongeren over het functioneren van de gemeente. Daaruit kwam naar voren dat zij zich vooral zorgen maken om het woonbeleid. Ruim de helft heeft er weinig vertrouwen in dat ze in de nabije toekomst een betaalbare woning in het dorp kunnen vinden. Daarnaast twijfelen ze of de gemeente zich wel voldoende inspant om dit probleem op te lossen. Ook hebben jongeren behoefte aan meer ontmoetingsplekken en evenementen voor de jeugd.

Jongerenraad
Met de cijfers uit de enquête en een aanvullend onderzoek presenteert het rapport vijf verschillende aanbevelingen om jongeren beter te betrekken bij de lokale politiek. De meest ambitieuze daarvan is het oprichten van een Leiderdorpse jongerenraad. Op die manier kunnen jongeren volgens het rapport hun stem laten horen en biedt het hen een kans om zich te ontwikkelen en te leren over politiek. Volgens Overduin kan dit in de vorm van een denktank die de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd van advies voorziet. Als laagdrempeliger alternatief stelt hij een jongerenpanel voor, waarin de mening van jongeren wordt gepeild.

Leiderdorp zou niet de eerste gemeente zijn met een eigen jongerenraad. De gemeente Leiden heeft die namelijk ook sinds vorig jaar. Deze bestaat uit scholieren van alle verschillende middelbare scholen in de stad, die eens per twee weken vergaderen. De adviezen die de jongerenraad uitbrengt, moeten vervolgens daadwerkelijk door de raad worden besproken. Zo’n zelfde concept is ook al bekend bij gemeenten als Huizen en Dronten.

Gastlessen
Een ander advies uit het rapport richt zich op het verbeteren van de politieke kennis van jongeren. Overduin stelt voor om raadsleden vaker gastlessen te laten geven op basis- en middelbare scholen, zodat scholieren meer leren over het raadswerk en de lokale democratie. Daarnaast ziet hij mogelijkheden om ProDemos in te schakelen, een organisatie die door heel het land voorlichting geeft over gemeentepolitiek en lokale democratie. Als aanvulling hierop pleit het rapport ook voor het organiseren van een open dag in het gemeentehuis, zodat jongeren op een toegankelijke manier kennis kunnen maken met de gemeenteraad en het college.

De laatste twee adviezen uit het rapport zijn het plaatsen van ideeënbussen op basis- en middelbare scholen en het beter benutten van sociale media door de gemeente. Sociale media kunnen daarbij niet alleen worden ingezet om jongeren beter te informeren, maar ook als participatiemiddel, bijvoorbeeld door online enquêtes te delen en jongeren actief om hun mening te vragen.

Maura Ringelberg vertelt in Nieuws071 over het rapport dat de PvdA/GroenLinks Leiderdorp maandag overhandigde aan wethouder Daan Binnendijk.

Advertentie

Leiderdorp Link in Bio Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×