Hoe maak jij je gelddromen waar? Dat is het thema van de ‘Week van het Geld’. De Voorschotense wethouder Paul de Bruijn (financiën) mocht een gastles geven in groep 5 van de Fortgensschool. Welke wensen hebben de kinderen en hoe betaal je dat?
Een vakantie in Spanje, een groot LEGO-pakket, een villa, naar Disneyland, de Efteling, een robot die alles voor je doet of een VIP-house. Het zijn niet de kleinste wensen waar de leerlingen mee kwamen. Bijzonder waren de wensen van twee Oekraïense kinderen. “Even terug naar Oekraïne”, wenste een jongetje. “Al is het maar voor twee weken.” En een meisje: “Dan zou ik eens een hartig woordje met de Russische leiders gaan spreken, ze moeten allemaal ophouden met oorlog voeren.” Die wensen zijn helaas met geld niet te vervullen.
Wethouder Paul de Bruijn genoot van een uurtje lesgeven.
Heitje
Voor de overige wensen kun je sparen, hield De Bruijn de kinderen voor. “Krijgen jullie zakgeld?” De een wel, de ander niet zo bleek. “En wat doe je daar dan mee?” Sommige stoppen het geld in een spaarpot, anderen geven het direct uit. “Is het handig om te sparen voor iets groots?” Het merendeel vond van wel. En klusjes? doen jullie die ook? “Ja hoor, ik ga wel eens langs de deuren voor een ‘heitje voor een karweitje’ zeggen een paar kinderen. “Meestal gaat het dan bijvoorbeeld om stofzuigen of zo.” Een paar kinderen helpen met folders verspreiden en verdienen daar een zakcentje mee.
Beroofd
Tijdens een quiz kregen de kinderen vragen. “Is het verstandig om je geld op de bank te zetten?” Het blijft even stil. “Maar wat als de bank dan beroofd wordt”, vraagt een van de kinderen. “Nou”, zegt de wethouder. “Banken hebben tegenwoordig geen geld meer in de kluis, dat is allemaal digitaal dus beroven heeft weinig zin. Je geld op de bank zetten is dus echt wel verstandig.”
Skin, Lootbox en influencers
Dan wordt het allemaal wat serieuzer, want de uitdagingen waar de huidige jeugd voor staat, zijn op zijn zachtst gezegd groot. “Wie van jullie is een gamer”, vraagt de wethouder. Eigenlijk allemaal wel. De spelletjes staan op de computer of er wordt via de X-box gespeeld. De meeste games zijn gratis maar waar verdienen ze dan aan?
Microtransacties
Een filmpje van Meester Jesper legt uit: ‘Fortenight’ en ‘Pokemon Go’ zijn weliswaar gratis, maar de makers verleiden spelers om kleine aankopen te doen in de game. Een nieuwe skin, wapens of specials, het zijn microtransacties en daar verdienen deze bedrijven miljarden euro’s mee. En een lootbox bijvoorbeeld koop je ongezien. Maar wat zit er in? Dit zijn allemaal trucjes van de makers om geld te verdienen. “Het is handig om even te wachten met kopen en te kijken of je het ook met gamen kan verdienen. En ga je toch kopen, praat dan eerst met je ouders.”
Influencers
Ook legt Meester Jesper in zijn filmpje uit hoe influencers te werk gaan. “Dat is eigenlijk gewoon reclame. De influencers die de filmpjes maken, worden ervoor betaald om jou over te halen dit product te kopen. Let dus goed op.” In totaal zijn er zes filmpjes die allemaal op de site van de Week van het Geld te zien zijn.
Keuzes, keuzes, keuzes
En dan heeft wethouder De Bruijn nog een vraag voor de kinderen: “Zou je liever een week lang elke dag 1,50 krijgen of in één keer 10,00 euro. Na even rekenen, komen de kinderen erachter dat elke dag 1,50 meer oplevert maar een enkeling ontvangt die 10,00 euro toch liever in één keer.
Tess, Charlie en Zoey hebben heel wat geleerd van de wethouder.
Je weet niet wat je krijgt
Voor tweelingzusjes Tess en Zoey is de keus niet zo moeilijk. “Wij hebben nog nooit iets gekocht via een game.” Ook klasgenootje Charlie doet dat niet. “En nu zeker niet meer. We hebben wel geleerd hoe het werkt. En zo’n lootbox al helemaal niet. Dan krijg je misschien iets wat je niet wil.”
De leerlingen hebben wel geleerd om even een paar dagen na te denken voor ze geld gaan uitgeven. “Goed nadenken dus, want soms liegen mensen.” De boodschap van de wethouder was dus ‘niet doen!’ Gaan de meiden daar naar luisteren? “Ja natuurlijk. En trouwens, zoveel geld hebben we nou ook weer niet.”
Maatschappij Onderwijs VoorschotenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907