Een Leids slavernijmonument en gesprekken over hoe Leiden verantwoordelijkheid moet nemen voor de betrokkenheid van de stad bij de slavernij, gaan helpen om de open wond die het slavernijverleden voor veel Leidenaren is, te laten helen.
Dat schrijven de PvdA-raadsleden Bo Lemmens en Marc Newsome in de open brief die we hieronder integraal weergeven.
Sleutelstad snuffelstagiair Jasper van Velzen in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Marc Newsome over het Leidse slavernijverleden.
Leiden investeerde ooit meer dan 200.000 gulden in de oprichting van de West-Indische Compagnie. Dat geld werd betaald door Leidse textielhandelaren, hoogleraren en stadsbestuurders. De Leidse burgemeester Van der Maersche bezat een eigen suikerplantage en was dus direct betrokken bij de slavernij en slavenhandel. De 3 October Vereeniging die een optocht organiseerde over het kolonialisme en Leidenaren die als werkverschaffing uniformen maakten voor het koloniale leger.
Het zijn enkele voorbeelden van de Leidse betrokkenheid bij de slavernij. Vorige week presenteerde de gemeente samen met de universiteit Leiden twee onderzoeken naar de Leidse betrokkenheid bij het slavernijverleden. Die betrokkenheid is groter dan eerst werd gedacht en dat is best even schrikken. Ook in Leiden heeft deze geschiedenis grote littekens achtergelaten en veel mensen voelen die pijn nog heel vaak.
Omgang met schaduwkant van de geschiedenis
In Leiden vertellen we graag verhalen waar we trots op zijn. Van de heldendaden tijdens Leidens Ontzet en over wat grote wetenschappers in Leiden voor de wereld hebben betekent. Maar we moeten ook erkennen dat er dingen fout zijn gegaan. Nadenken hoe we om moeten gaan met de slechte kanten van onze geschiedenis. Nu de onderzoeken naar het Leids slavernijverleden er liggen, is het tijd om deze schaduwkant van de geschiedenis te erkennen en een plek te geven. Er met elkaar van leren en blijvend werken aan een samenleving waar vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staat.
Juist daarom is het zo goed dat er binnenkort een slavernijmonument of Keti Koti-kunstwerk komt. We zijn vereerd dat we ons steentje hebben mogen bijdragen door dit voorstel in te dienen in de gemeenteraad van Leiden. Een gedenkplek die scholen kunnen gebruiken en betrekken in hun lessen over het slavernijverleden en een plek in de stad die zal zorgen voor meer begrip voor ons verleden en voor elkaar.
Verantwoordelijkheid nemen voor het verleden
Leiden moet daarnaast bedenken in hoeverre we als Leidse samenleving verantwoordelijkheid willen nemen voor het verleden. We zullen moeten erkennen wat er is gebeurd, hier lessen uit trekken en kijken met welke oplossingen we een samenleving kunnen nastreven die gebaseerd is op vrijheid en gelijkwaardigheid. Daarover moeten we het gesprek aangaan met de in Leiden wonende nakomelingen van slaafgemaakten en tijdens die gesprekken moeten we het ook durven hebben over het maken van excuses voor het slavernijverleden. De geschiedenis is namelijk van ons allemaal, hoe pijnlijk we dat soms ook vinden. En hoe moeilijk we het soms ook vinden om erover te praten.
Bo Lemmens en Marc Newsome (Partij van de Arbeid).
Leiden Maatschappij PolitiekSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907