De lezing sluit aan bij de groeiende behoefte om samen bewust keuzes te maken rond digitale opvoeding (Beeld: Smartphonevrij Opgroeien)

Ouders organiseren lezing over smartphonevrij opgroeien

Het is een vraag die veel ouders van jonge kinderen tegenwoordig bezighoudt: wanneer geef ik mijn kind een smartphone? En: wil ik mijn kind überhaupt een smartphone aanbieden?

Een groep Leidse ouders organiseert aan de hand van deze vragen een interactieve lezing. Onder de titel ‘Hoe smart is jouw kind?’ gaan ouders, leerkrachten en opvoeders in gesprek over de voor- en nadelen van smartphonegebruik bij kinderen.

Smartphonevrij
De snelgroeiende Nederlandse ouderbeweging ‘Smartphonevrij Opgroeien’ pleit ervoor om dit moment zo lang mogelijk uit te stellen, zodat kinderen onbekommerd kunnen genieten van hun kindertijd. Sommige ouders vinden het juist belangrijk dat hun kinderen op jonge leeftijd al in aanraking komen met digitale media, mits dat op een veilige en begeleide manier gebeurt. De organisatie van de lezing vindt het vooral tijd voor een open gesprek. Tijdens de avond spreken Hanneke de Hertog (kindertherapeut en oprichter van Koter & Groter) en Merel Uildriks van Smartphonevrij Opgroeien. De bijeenkomst is bedoeld voor ouders, schoolbestuurders, leerkrachten, beleidsmakers en andere opvoeders in Leiden.

Hitserie
De vraag over hoe we de jonge generatie het best kunnen laten omgaan met sociale media en smartphones is onderdeel van een snel groeiende maatschappelijke discussie. Onder andere de hitserie ‘Adolescence‘, die recent op Netflix verscheen, genereert momenteel wereldwijde aandacht voor dergelijke onderwerpen. De Britse serie werpt een indringende blik op de invloed van smartphones en sociale media op tieners en de gevolgen hiervan voor jonge mediaconsumenten. Het indringende verhaal raakt een pijnlijke snaar bij zowel jongeren als ouders en laat zien hoe digitale prikkels, groepsdruk en constante online aanwezigheid het dagelijks leven en het zelfbeeld van jongeren beïnvloeden: thema’s die ook tijdens de lezing aan bod zullen komen.

Eerder deze week werd bekend dat de serie onderdeel wordt van de lespakketten van Nederlandse middelbare scholen. Daarbij gaat het Instituut Beeld en Geluid de komende tijd bijpassend lesmateriaal ontwikkelen over allerlei onderwerpen die met smartphonegebruik en jongeren te maken hebben.

De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond 20 mei in de Herengrachtkerk aan de Herengracht 68 in Leiden. De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De toegang is gratis en aanmelden is gewenst.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×